Достъпът до пациентското досие да е възможен и чрез QR

...
Достъпът до пациентското досие да е възможен и чрез QR
Коментари Харесай

Предложение: Достъпът до пациентското досие да е възможен и чрез QR код

Достъпът до пациентското досие да е вероятен и посредством QR код, плануват оферти за промени в Наредбата за действието на Националната здравноинформационна система.

Проектът за промени е оповестен за публично разискване на уеб страницата на Министерството на здравеопазването. Сега достъпът до пациентското досие е вероятен посредством дипломиран електронен автограф (КЕП) или електронна идентификация по Закона за електронната идентификация, което съгласно претекстовете за препоръчаните промени, лимитира опциите на огромна част от жителите. Към момента под 10% от жителите в страната разполагат със документи за КЕП, се показва още в претекстовете.

Освен евентуалното ограничение на правата им, лишаването от достъп не дава опция на жителите да управляват характера и размера на изпълнените медицински действия, които ги засягат персонално. При неспособност да бъдат проследявани данните за предоставените им медицински услуги и издаваните медицински документи жителите са сложени в пасивна позиция и неспособност да пазят дейно своите права на пациенти, се добавя в претекстовете.

С препоръчаните промени се основава опция на практика всеки жител, който има смарт телефон или таблет, да има мобилен достъп до своето електронно здравно досие посредством активиране на особено потребителско мобилно приложение „ еЗдраве “ за достъп до електронното си здравно досие (еднократно сдвояване на досието с мобилното приложение) на мобилното си устройство.

Сдвояването може да се извърши персонално или посредством оправомощени чиновници в районните здравни инспекции или в районните здравноосигурителни каси, както и в офисите на „ Информационно обслужване “. При техническа опция сдвояването може да се извърши и от персоналния доктор.

Сдвояването става посредством евакуиране на QR код, който се сканира в мобилното устройство на жителя, посредством което той получава достъп до своето електронно здравно досие. Сдвояването се дава безплатно. Не се постанова осъществяването на следващи механически процедури за поддържане на достъпа. Предлаганата система за достъп не изисква специфични механически знания.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР