Достъпът до нови знания и възможности за личностно и професионално

...
Достъпът до нови знания и възможности за личностно и професионално
Коментари Харесай

Azure Cloud, образователната програма за облачни услуги на Tek Experts в партньорство с UniBit, подготвя новото поколение ИТ таланти

Достъпът до нови познания и благоприятни условия за личностно и професионално развиване е търсена полезност от младежите в една професионална екосистема и основа за сполучлива кариера.

Tek Experts, водеща компания в региона на задълбочено техническо обслужване и софтуерните разработки, споделя пред money.bg какво прави за развиването на ИТ експерти у нас. Като специалист в сферата си, компанията, има за своя цел и отговорност, да предава знанията и да подкрепя бъдещите експерти в промишлеността. Затова и се стреми да употребява експертния си човешки запас, с цел да образова и менторства студенти и младежи, искащи да се развиват в ИТ сферата. Tek Experts има вяра, че единствено по този начин се основават нови експерти, които да се трансфорат в притегателна мощ за останалите, които желаят да градят своето професионално развиване в ИТ промишлеността.

Един от главните мотори на тази цел на компанията е партньорството с UniBit, което се концентрира върху най-новите и профилирани технологии в региона на облачните инфраструктури. Програмата Azure Cloud се отличава с практическата си устременост в методиката на преподаване, която разрешава на студентите да се допрян до характерни технологии, които да тестват в действителна образователна среда. Преподавателите в програмата, специалисти от Tek Experts, приготвят бъдещи фрагменти, посредством действителна експертиза и знания, специфичност на работа с технологията, с цел да опознават обстановки от практиката и действителния модел на действие в компанията.

Разговаряме с Николай Димитров и Димитриос Скуплиос, чиновници на Tek Experts и преподаватели в програмата Azure Cloud в UniBit, които ни разкриват елементи за процеса на образование.

Може ли да разкажете за програмата в Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (UniBit), която е отдадена на платформата за облачни услуги - Azure?

Николай Димитров: Програмата Azure Cloud започва като пилотен план с UniBit през 2019 година. Предметът е избираем и се реализира единствено през зимния учебен срок. Тази година организирахме занятията сполучливо с над 60 студента, за разлика от първата година, когато имахме единствено 40 записали се. Това демонстрира засилен интерес и присъединяване. Целта на предмета е да запознае студентите с теорията и практиката на облачните технологии в Azure, които стартират да заемат централно място в ИТ инфраструктурата на всяка една компания. Програмата обгръща 10 модула или 10 седмици на образование, което се организира от висококвалифицирани специалисти на Tek Experts. Модулите покриват съществени тематики като " Основи на виртуализацията " и " Основи на облачните услуги ", само че също по този начин и строго профилирани тематики като " Управление на виртуалните мрежи, виртуални машини и сториджи в Azure Cloud ", " Web hosting and Deployment in Azure Cloud ". Съвместно с UniBit успяхме да подсигурим и практическа среда в Azure Cloud, с цел да може студентите сами да опознаят и употребяват Azure платформата. Въпреки компликациите през годината, ние покрихме целия материал, без никакво закъснение, употребявайки разнообразни начини за отдалечено преподаване.
 Николай Димитров
Николай Димитров

Доколко вашите образования в региона на облачните инфраструктури, до които няма необятен достъп и опция за асимилиране, са скъпи и потребни за хората?

Николай Димитров: Администрирането на облачните услуги е новаторска дисциплинираност, която се покрива от доста малко университети в България. Повечето академични дисциплини покриват тематики, свързани с програмиране, Малцина са тези, които насочват хората към администриране на облачните услуги. Въпросните услуги набират доста огромна скорост през последните години със своята еластичност и досегаемост. С UniBit за втора година успяхме да предоставим тестова среда в Azure Cloud. Това разрешава на студентите да опознаят платформата от първо лице. Могат да основават запаси, да тестват разнообразни съставни елементи от облачната услуга. Комбинирането на сегашните познания в региона на програмирането, плюс прибавянето на познания в областта на облачните услуги дава опция на студентите да се развиват в нови посоки, набиращи скорост на пазара - DevOps.

Какво държите да видите в процеса на образование на евентуални претенденти, което в следствие би могло да им помогне за сполучлив старт и реализация при вас?

Димитриос Скуплиос: Смятам, че тази стратегия е страхотна опция за студентите да черпят познания и опит от " първа ръка " от потвърдени специалисти като нашите професори. Целта ни не е единствено да представяме техническите специфики на Azure, само че и да сътворяваме едно схващане за значимостта на облачните технологии в днешно време, за посоката, в която те еволюират и за все по-ключовата им роля в бъдещите ИТ кариери. В тази връзка, постоянно се вълнуваме да срещаме с хора, които са жадни за познания и са окуражени да се развиват, както и с хора, които намират задоволство и горделивост в това да оказват помощ на другите.
 Димитриос Скуплиос
Димитриос Скуплиос

Какви са провокациите пред младежите, които търсят път в ИТ или аутсорсинг сферата? От позиция на експертиза, защото една част от тях имат несъмнено равнище на знания, до момента в който друга стартират през цялото време?

Димитриос Скуплиос: В нашата сфера е от изключителна значимост да има солидна база знания в основните технологии, с цел да може надграждането и идната стъпка в усъвършенстването на знанията, да стъпва върху постоянни основи. Едно от провокациите, които постоянно срещаме, е настройката и устрема за бързо израстване, само че без нужното отделено време за оформяне и затвърждаване на базовите познания в новите технологии. Също по този начин, в ИТ аутсорсинг бранша е еднообразно значимо да имаш солидни механически знания и да си в крайник с последните технологии, както и да имаш желанието и настройката на човек, работещ в областта на обслужването на клиенти. С други думи, би трябвало да намираш задоволство в това да помагаш на клиенти и бизнеси за техния триумф, да осъзнаваш ролята си не просто на асистент, само че и на дипломат на технологиите и продуктите, които поддържаш.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР