Достъпът до един от най-красивите плажове на юг – Силистар,

...
Достъпът до един от най-красивите плажове на юг – Силистар,
Коментари Харесай

Ще има ли и тази година такса за достъп до красив роден плаж

Достъпът до един от най-красивите плажове на юг – Силистар, още веднъж е под въпрос. Поне с кола.

Почиващи алармират, че им събират по 5 лева такса „ прекосяване “.  

Преди това години наред летовници бяха принуждавани от притежатели на ниви да заплащат по 5 лева такса за паркинг, с цел да си оставят колата, до момента в който са на плаж.

„ Имотът е частна благосъстоятелност и няма регламентиран път през него. Допускаме гладко да минават полиция, пожарна и коли за спешна помощ. На благосклонност можем да позволяваме и частни коли, само че против възнаграждение. Ако община Царево счита, че този парцел ѝ е значим, може да го отчужди по длъжностен ред “, гласи писмена позиция на притежателя на парцела – адв. Венцислав Дудоленски.

Зам.-кметът на Царево Денис Диханов разгласи, че в общината не е постъпвало искане за подмяна или други дейности.

„ Общината е подхванала дейности за проект на имота и за нов път, който да може да избегне частните парцели, да минава през общински. Съгласуването е затруднено, намираме се в предпазени зони, няма бързо да се реши “, изясни зам-кметът пред БТВ.

Концесионерът на плажа Димитър Йовнов е безапелационен, че губи от събирането на такси от летовниците. „ Чакаме страната да спре да си затваря едното око и да вземе ограничения “, разяснява концесионерът.

Министерството на туризма също ни изпрати писмена позиция: „ Министерството има пълномощия само върху територията на плажа. По закон се изисква обезпечаване на пешеходен свободен достъп, а подобен има обезпечени. Казусът с заплатен паркинг, както и такса път отвън плажа, не са в пълномощията и компетентността на министерството на туризма “.

От ведомството припомнят, че 50% от средствата от концесиите на плажовете отиват в общините и те са длъжни да се грижат за обезпечаването на налична инфраструктура.

Има и тъжби в полицията, осъществена е инспекция и казусът е докладван на районната прокуратура.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР