Достъп до кода на машините беше предоставен преди изборите. Аз

...
Достъп до кода на машините беше предоставен преди изборите. Аз
Коментари Харесай

Божанов: Никой от ГЕРБ не дойде когато се показваха кодовете на машините за гласуване

Достъп до кода на машините беше възложен преди изборите . Аз бях там, като представител на „ Демократична България “, и го преглеждах и проучих няколко часа. ГЕРБ не изпратиха човек. Това написа в профила си във Facebook Божидар Божанов , определен за депутат в новото 48-о Народно заседание и някогашен министър на електронното ръководство.

„ Борисов да си пита хората за какво не са отишли да гледат кода преди изборите , както е уредено в закона, вместо да употребява тази тематика след изборите, най-вероятно с цел да п одготви пътя за отпадането на машинното гласоподаване “, отговори Божанов на днешните изказвания на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, съгласно който машините за гласоподаване са „ пипани 100 % “.



Божидар Божанов напомня, че изменението в Изборния кодекс за достъпа до кода беше предложение от „ Демократична България “, а на предходните избори представителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи са дали своят вот срещу решение на Централната изборна комисия за предоставяне на достъп.

„ Този път ЦИК одобри такова решение и въпреки и късно, достъп беше даден “, показва някогашният министър на електронното ръководство.

Въпросите по отношение на сигурността на машинното гласоподаване би трябвало да се разискват в Народното събрание - експертно и рационално, а не както ГЕРБ вършат - кампанийно и неинформирано “, написа още Божидар Божанов.

По-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, пред публицисти в Стара Загора, изрази мнение, че " машините са пипани 100 % ". А се надявам ЦИК през днешния ден да ме опровергае, като ме чуе, и да разрешат на компютърните експерти от всяка една партия да видят какво става със софтуера, когато имаш кода. Само това не позволиха - кода, с цел да можем да проверим какъв брой прецизен е изборът “, разяснява Борисов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР