Доста притеснителни данни се появиха тази седмица от проучване на

...
Доста притеснителни данни се появиха тази седмица от проучване на
Коментари Харесай

Само 10% смятат, че медиите са независими

Доста притеснителни данни се появиха тази седмица от изследване на „ Алфа Рисърч “ взаимно с фондация „ Конрад Аденауер “. От него излиза наяве,че хората не са наясно какво тъкмо е подправена вест. Боряна Димитрова от „ Алфа Рисърч “ разяснява данните в ефира на телевизия BiT.

„ Фалшивите вести са единствено акцент от зависимостта или независимостта на медиите. Като значими резултати от това изследване аз бих отбелязала три обстоятелството. Факти, които в същото време са притеснителни. На първо място е зависимостта на медиите. Имаме единствено 10 %, които настояват, че съгласно тях медиите в България са изцяло самостоятелни, 45 % счита,че те са напълно подвластни, останалите са някъде по средата.

Трябва да кажем,че този въпрос най-малко от няколко години е съществено и във вниманието на европейското и публично мнение. Когато приказваме за чувство и за доверие, дефиницията е по-малко значима. Защото е по-важно по какъв метод хората се ориентират в едни или други действителности, а не постоянно те се ориентират по отношение на дефиницията.

Преди нашето изследване през 2016 година излиза едно огромна изследване на „ Евробарометър “ за независимостта на медиите в европейски подтекст. 58 % от европейските жители споделят,че медиите в техните страни не дават информация, която да е свободна от политически и стопански напън.

И отново за нашето проучване: 75 % от хората настояват,че са чули най-малко една подправена вест през последната година. Около 25 % са тези, които споделят,че през последната седмица са чули подправена вест. При тези 75 %, като ги попитаме каква подправена вест чухте, те изясняват: 45% компромати от персоналния живот на известни персони, сензации за известни хора- при към 35 %, 25 % оклеветяване на политическия съперник. Едва 16 % споделя,че са чули действителна подправена вест “, изясни Боряна Димитрова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР