Доста преди изборите твърдях, че се съмнявам в активността, която

...
Доста преди изборите твърдях, че се съмнявам в активността, която
Коментари Харесай

Проф. Христова: Очакваше се ИБГНИ да изпадне. Не е изненада, че Възраждане влезе в парламента

" Доста преди изборите твърдях, че се колебая в интензивността, която заявиха социологическите организации. От интензивността зависи всичко останало - по какъв начин разпределяме процентите. Изненадана съм, че въпреки всичко първи са " Продължаваме промяната ", само че те изтеглиха огромна сила от протестните партии ", съобщи политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на " Денят ON AIR ".

Според нея се е получило едно заменяне - обстановката с " ИТН " от предходните избори сега е тази с " Продължаваме промяната ".

" Очакваше се ИБГНИ да изпадне. Не е изненада, че " Възраждане " влезе в Народното събрание. Те заеха онази ниша, която патриотите освободиха. От позиция на стадий, в който се намираме за развиване на демокрацията, обстановката е доста тежка ", счита политическият психолог.

" Получи се предефиниране на протестния избор - в случай че определим по този начин обстановката, ще зарадваме спечелилите още повече. Получава се синдром на лутащия се гласоподавател - едно преливане безредно, следване на очаквания, фантазии, разочарования. Тръгват да следват някого, а по-късно се разочароват и стартират да следват различен ", уточни политологът проф. Росен Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това се случва, защото няма ляво и дясно, няма идеология и ценностна система.

" Коалиционен кабинет се образува кардинално под насила, когато имаш интерес да го направиш. Има и друга възможност - когато се опитваш да отговориш на упованията на гласоподавателите, само че надълбоко в себе си не си уверен, че това би трябвало да се случи ", акцентира проф. Христова.

Някоя от афектираните партии - Българска социалистическа партия, " Демократична България ", Има Такъв Народ в един миг ще отиграе разиграване на съдружното обединяване, разяснява още тя.

" Евентуалният съдружен кабинет няма да е структуриран въз основата на единодушие за най-важните политики, които би трябвало да се случат, а на взаимни отстъпки ", посочи проф. Стоянов.

Христова посочи, че Българска социалистическа партия сега се намира в доста тежка обстановка, а ситуацията в страната е такова точно поради това.

" Да не забравяме, че оценката на гласоподавателите по времето на гласоподаване се мери и с оценката на тези, които не желаят да се включат в този развой. В случая са към 60 и няколко %. Представете си какъв голям капацитет имат тези хора да предефинират цялото политическо пространство ", добави политологът.

Проф. Стоянов сподели, че реваншизмът не един или два пъти е бил заявяван като съществена активност, която ще бъде осъществена от Има Такъв Народ.

" Досегашният президент е облик на разделянето на нацията. Той сътвори чувството, че българинът е против българина. При него се създаде това служебно държавно управление, към което има подозрения за въздействия върху изборния развой. Това е човек, който има последователи, които тегли към тоталитарното ръководство ", приключи проф. Христова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР