Доста неща се случиха в железопътния сектор. Да не бъдем

...
Доста неща се случиха в железопътния сектор. Да не бъдем
Коментари Харесай

Алексиев: Липса на персонал, ниски заплати и крайно стара техника са основни проблеми на БДЖ

Доста неща се случиха в железопътния бранш. Да не бъдем песимисти, тъй като железопътният бранш в България в някои връзки се развива добре, несъмнено, има и доста проблеми. Държавата би трябвало да избере какво равнище на железопътен превоз желае и подготвена ли е да заплати за него, и да подсигурява неговото финансиране, другояче до тогава ще гасим пожари в дословния и в преносния смисъл.

Това сподели служебният министър на превоза Христо Алексиев на съвещание на парламентарната Комисия по превоза и известията, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Алексиев разяснява, че железопътният състав е извънредно стар и липсва личен състав, което се дължи на ниското възнаграждение. По думите му пространствата също са били в извънредно неприятно положение, само че са подхванати ограничения те да бъдат приведени в по-нормален тип. „ По отношение на „ Сименс " за мен беше извънредно необичайно за какво влакове на две години бяха изведени от употреба ", съобщи той.

Алексиев уточни, че в границите на 10 дни могат да бъдат показани подготвени разновидности – преди всичко във връзка с пътната инфраструктура и на второ място във връзка с БДЖ.

Пред публицисти той съобщи: „ Ние заварихме не 15, а 7 вагона от новите „ Сименс ", не вагони, а локомотиви вид „ Сименс Смартрон ", които не бяха в употреба, заради това, че не беше подписан контракт за тяхната следгаранционна поддръжка. Просто тези 7 чисто нови влака, които са на две години, бяха изведени заради тази причина от употреба, което е безспорна небрежност. "

Транспортният министър заяви, че те към този момент са възобновени и още веднъж са в употреба. „ Поради това, че се започнаха доста съществени ограничения, осъществяването на графика от 77%, както ние го заварихме, сега е от порядъка на 92 – 94%, т.е. закъсненията са доста по-малко ", означи той и добави, че заради недобрата обезпеченост на графика БДЖ е платило и към 650 хиляди лева за прекачване, което Алексиев дефинира „ неверни пари ".

Това обаче все още е преодоляно, уточни той, като акцентира, че осъществяването на графика е „ в едни положителни равнища ".
Христо Алексиев
Алексиев добави, че случаите са притеснителни и показа, че в границите на една година са се случили към 28 запалвания, които не са единствено на БДЖ, а и на частни компании. „ За мен даже и един разпален локомотив е доста, тъй като това не би трябвало да се случва ", безапелационен е той.

Причините се коренят много обратно във времето, заради това, че е неглижирана поддръжката и ръководителят на Комисията господин Свиленски беше прав, че по-скоро политиката от дълги години беше БДЖ да наподобява добре на счетоводни бумаги, да бъдат изплатени задълженията, само че за сметка на това се неглижира извънредно поддръжката, да не приказваме за закупуване на нов преносим състав, сподели Алексиев и добави, че ограничения към този момент са подхванати. По отношение на поддръжката са оповестени 14 процедури на поддръжка, доставка на аварийни елементи, ремонт на преносим състав. Разпоредено е да се правят и доста по-обстойни инспекции на елементи, на кабели в локомотивите.

„ Има седем ограничения за надзор и отбягване на такива обстановки, както и закупуване на в действителност съвременна техника ", разгласи той.

Готви се и поръчката за нов преносим състав, която е на финалната права, само че сега е изпратена за обзор на Европейската комисия, с цел да е несъмнено, че тя ще дава отговор на европейските правила на заложените критерии в Плана за възобновяване и резистентност.

„ Когато нещо не се поддържа както би трябвало, то се амортизира бързо, случват се произшествия, по тази причина включихме и част, която е включена и поддръжката на този преносим състав, с цел да може да има по-дълъг експлоатационен живот ", разясни Алексиев. По думите му в инфраструктурата има още доста какво да се направи. „ За българската инфраструктура се отделят към 105 милиона финансови разноски на година, за австрийските железници размерът е 10 пъти повече ", акцентира още транспортният министър.

Той уточни, че постоянното държавно управление също е неглижирало доставката на аварийни елементи, поддръжката.

Железниците се развиват и през предходната година са превозени 50 хиляди тира към Турция с железопътен превоз, което Алексиев назова „ огромно достижение ". „ Искаме да увеличим тези камиони и да ги създадем от порядъка на 150 – 200 хиляди на година ", заяви той и добави, че с турската страна са се разбрали да усилят броя влакове на денонощие. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР