Доста интересно е да озаглавиш песен на името на популярна

...
Доста интересно е да озаглавиш песен на името на популярна
Коментари Харесай

Музикална история еп. 15: „Tequila“ на „The Champs“

Доста забавно е да озаглавиш ария на името на известна алкохолна напитка, кръстена от своя страна на името на мексикански град. Но младата група „ The Champs “ прави оценка актуалността на това наименование точно в края на 50-те години, когато Съединени американски щати се отваря за южноамериканските ритми. А и самите „ The Champs “, основани в Лос Анджелис, се кръщават пък на Champion - името на обичания кон на известния по това време американски каубой, кънтри артист и артист Gene Autry (Джийн Отри).

Та в края на 50-те години обичайните рокендрол инструментали към този момент отстъпват на опитите, при които рокендрол се смесва с други стилове. Вратата отваря песента „ Raunchy “ на Bill Justis (Бил Джъстис). Появяват се десетки групи, които записват инструментали в рокендрол или близка до него стилистика. Но несъмнено „ Tequila “ е най-популярният инструментал на фона на останалите.

„ The Champs “ е основана от младия Dave Burgess (Дейв Бърджис). През 1956 година той работи за продуцентската компания „ Top Records “. Те се нуждаят от бърза и сигурна популярност против дребна инвестиция. В компанията си показват триумфа по този начин: Взимат незнайни, само че надарени актьори, дават им да създадат кавъри на някои към този момент излезли шлагери и по този начин те съумяват да пробият, а компанията им заплаща мизерни суми за записите. С времето Дейв схваща, че тази договорка не е доста етична, а и някои от песните, в композирането на които е взел участие, имат прочут триумф и печелят положителни доходи. Затова през идната 1957 година той взема решение да стартира работа с друга компания – „ Challenge Records “. А тя е благосъстоятелност на към този момент упоменатият Джийн Отри. Joe Johnson (Джо Джонсън), сътрудник на Аутри и съсобственик на компанията, наема Дейв като към този момент умел музикант и му разпорежда да събере тайфа, с която да запише шлагери, утвърждавайки „ Challenge Records “ на пазара. Така Дейв се среща с другите музиканти от бъдещата група. В едни версии на историята се твърди, че те към този момент са свирили дружно и имат построено име като състав. В други пък се споделя, че точно тази ария събира тези другояче сесийни музиканти и им дава общото име „ The Champs “. Не знаем кое е по-вярното, само че това не е толкоз значимо.

Ако търсите композитора на „ Tequila “, на едни места ще видите името на Бърджис като пръв създател. Но той няма главен, а по-скоро допълващ принос. Основен създател е Чък Рио, който я написа през 1957 година. Зад името Чък Рио обаче се крие различен човек. Някои настояват, че те някакъв китарист, свирил в групата. Но други по-сигурни източници сочат саксофониста в групата Danny Flores (Дани Флорес). Знае се, че той е огромен фен на текилата като напитка и самичък той извиква три пъти в песента фамозната единствена дума в нея. Още преди публично да го запишат, Флорес е свирил главната мелодия като въвеждащо парче в клубни концерти. Той усвоява кубинския мамбо жанр, до момента в който обикаля и слуша всякакви групи в Лос Анджелис. Счита се, че е взел мелодията от известната латино ария „ Como Mi Ritmo No Hay Dos “, чийто създател е кубинският басист Israel López Valdés (Израел Лопес Валдес), прочут като Cachao (Качао). Когато Дейв вика Флорес в „ Challenge Records “, той към този момент е подписал с друга компания – „ RPM Records “, само че не отхвърля новото предложение.

Записът на „ Tequila “ е изработен на 23 декември 1957 година в студиото „ Gold Star “ в Холивуд, Лос Анджелис, Калифорния. Първоначално е пуснат от страна Б на плочата, само че при второто издание тази неточност е поправена и се поставя на по-важната страна А. Дисководещите в радиото несъмнено я избират и я пускат по-често. Вторият звукоинженер по време на записите, Leo Kulka (Лео Кулка), си спомня, че в началото групата записва единствено една ария със заглавие „ Train To Nowhere “, планувана за страна А. След края на нейния запис, някои от музикантите нетърпеливо си потеглят. Останалите в студиото обаче схващат, че няма парче за страна Б. Така непринудено вземат решение да запишат като ария и тази мелодия на Флорес, на която досега не са възлагали да е нещо изключително. Някъде се споделя, че я записват напълно неофициално, като демо, и даже не остават в студиото, с цел да чуят по какъв начин би звучала като запис. Това, което е несъмнено, е, че никой не е възлагал огромни упования на тази мелодия.

Освен Флорес на саксофона и Бърджис на китарата, в записа вземат участие още китаристът Buddy Bruce (Бъди Брус), басистът Cliff Hills (Клиф Хилс) и барабанистът Gene Alden (Джийн Алдън).

„ The Champs “ издават „ Tequila “ като сингъл на 15 януари 1958 година, а по-късно го включват в своя албум „ Go, Champs, Go “. Аналогията е с цитата „ Go, Johnny, Go! “ от пресния шлагер на Chuck Berry „ Johny B. Goode “. Още с преиздаването си два месеца по-късно, „ Tequila “ става първа в поп и R&B класацията на „ Billboard “ и се задържа там деветнайсет седмици, което си е много сериозен връх. От 28 март нататък първото място е обезпечено за парчето. Сингълът и последвалия го албум продават над шест милиона копия по целия свят. В английския чарт за сингли доближава пета позиция. Окрилени от триумфа, момчетата от „ The Champs “ вършат турне из Америка, добавяйки в състава и още двама души – китаристът Dale Norris (Дейл Норис) и басистът Joe Burnas (Джо Бурнас).

По-късно групата пробва да повтори триумфа на „ Tequila “ и с други песни. Но това в никакъв случай не се случва. Най-голямото им достижение е да влязат в първите 30 на класацията „ Billboard “ с парчето „ El Rancho Rock “, излязло през април и продало половин милион копия. Неговият триумф обаче се дължи по-скоро на това, че хората още са повлияни от „ Tequila “. Опитвайки се да яхнат още веднъж вълната на триумфа, момчетата вършат още няколко песни за текилата като „ To Much Tequila “ и „ Tequila Twist “, само че отново нищо не се получава. Може би съществена причина е, че единствено шест месеца откакто пускат главния си шлагер, неговият създател Дани Флорес напуща групата, отчаян от неналичието на професионализъм у своите сътрудници. По-късно в състава настъпват и други промени и като цяло инерцията е изпусната. След няколко опита, „ The Champs “ се разпускат дефинитивно през 1965 година.

И в този момент нещо забавно. „ Tequila “ е първият притежател на премията „ Грами “ в категория „ Най-добро R&B осъществяване “. Днес надали биха го сложили тъкмо в тази категория, само че на първите в историята сходни награди са ставали и такива неточности. Тогава не е имало толкоз публикувани хибридни жанрове сред латино и джаз, латино и рок и така нататък Тепърва от „ Грами “ ще учредят цялостен латино раздел, където да се разположат всички тези разновидности. Днес я дефинират като първата ария в рокендрол темп, печелила премия там.

Колкото до кавърите, те се основават още от 1958 година. Щом вижда какъв триумф ще има песента, саксофонистът Eddie Platt (Еди Плат) пуска конкурентна версия с концепцията да обере част от лаврите. Но не съумява напълно, защото версията му доближава до 20-то място в класациите. В по-късно време и други вършат кавъри. Популярни актьори, записвали парчето, са Dizzy Gillespie, Wes Montgomery, David Sanborn, Larry Carlton, George Benson и други. В български подтекст най-популярна е версията на „ Ку-Ку бенд “, носеща заглавието „ Ракия сънрайс “, която прелива в балкански кючек и е част от тематичния им албум „ Вавилон “ от 1998 година.

Текилата е тематика, към която музикантите ще се връщат и по-късно през годините. Най-показателен е образецът на групата „ The Eagles “, които пускат „ Tequila Sunrise “ през 1973 година. Именно с нейното заглавие се заиграват „ Ку-Ку бенд “. По-късно и други създатели в известната музика се интересуват от текилата.

Произведението на „ The Champs “ е включено в първия пълнометражен филм на режисьора Тим Бъртън, наименуван „ Голямото премеждие на Пий-Уий “. Това е американска комедия, която също способства за популяризирането на „ Tequila “ и у едно по-младо потомство. Още десетки по-късни филми го употребяват за основа на танци в свои емблематични подиуми, последният от които е от 2021 година.

През 2020 година Бърджис възкресява „ Tequila “ с тематичния албум „ Tequila Party “, публикуван и на грамофонна плоча.

И по този начин, „ The Champs “ ще останат в историята като групата, направила „ Tequila “. А критиците ще ги назовават „ Групата знамение с един шлагер “.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР