„Доста хора бъркат Европейския съюз със Съветския съюз, откъдето се

...
„Доста хора бъркат Европейския съюз със Съветския съюз, откъдето се
Коментари Харесай

Проф. Топалов за спора със Скопие: Доста хора бъркат ЕС със СССР

„ Доста хора бъркат Европейския съюз със Съветския съюз, откъдето се споделяше кой какво да прави и по какъв начин да мисли “. Това сподели в изявление за предаването „ Тази заран “ проф. Кирил Топалов в отговор на въпрос може ли да има напън върху страната ни да позволи старт на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз.

Проф. Топалов е член на българо-македонската комисия по въпросите на общата ни история.

„ Европейски Съюз е напълно друга настройка. Съюзът може да даде някаква рекомендация, защото всички ние желаем Западните Балкани за де се причислят, то е наша самодейност – на България, само че при избрани условия “, посочи професорът.

По думите му опитът на Скопие да приложи напън върху България по време на немското председателство не съумя – от Германия споделили да се разберем между тях.

Професорът подсети, че връзките сред Северна Македония и Гърция буксуваха над 25 година

„ Това не промени с нищо нещата, гърците споделиха: ние няма да отстъпим – да им дадем нашата Античност. А ние няма да им дадем нашето Средновековие и освен – интервала до 1944 година Този народ е с българско съзнание, без значение от това, че е бил след войните ту под гръцко, ту под сръбско иго, само че от 1944 година им признаваме еднаквост. Те обаче не се задоволяват с това и желаят част от средновековна България да се назовава Македония “, разгласи проф. Топалов.

Той е безапелационен, че България не би трябвало да отстъпва от позицията си, колкото и години да са нужни С. Македония да признае тези обстоятелства.

Гледайте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР