Доста герои от приказки са базирани на реални личности, макар

...
Доста герои от приказки са базирани на реални личности, макар
Коментари Харесай

Героят Шрек е базиран на истински човек

Доста герои от приказки са основани на действителни персони, въпреки и историите им да са видоизменени. Предполагахте ли обаче, че и зеленото страшилище Шрек от едноименната анимация има за първообраз същински човек?

Оказва се, че е тъкмо по този начин. Морис Тиле бил професионален френски герой с съветски корени. Бил прочут още като Френският ангел, Най-грозният мъж на света и Чудовището от кръга.

Тиле изглеждал напълно обикновено, до момента в който навършил 20 години. След това обаче краката, ръцете и главата му почнали да порастват и да се подуват. Мъжът бил диагностициран с акромегалия - положение, при което костите порастват и се втвърдяват заради свръхпроизводство на хормона соматотропин.

Първоначално Тиле желал да стане юрист, само че заболяването попречила на проектите му. Прекарал известно време във френската войска, а след това станал герой. В продължение на 10 години постигнал доста триумфи в спорта, само че здравето му последователно се влошавало. Починал на 50-годишна възраст.

Смята се, че точно неговият външен тип е въодушевил аниматорите на Шрек.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР