Доста динамично време ни очаква втората седмица на август. На

...
Доста динамично време ни очаква втората седмица на август. На
Коментари Харесай

Проф. Георги Рачев: Тази седмица ни очакват валежи и по-хладен въздух

Доста динамично време ни чака втората седмица на август. На много места се чакат превалявания. Това сподели в ефира на бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

„ Виновникът за това е един голям антициклон „ Оскар “. В него въздухът се върти по часовниковата стрелка, което значи, че над България ще има малко по-хладен въздух “, добави той.

Проф. Рачев бе безапелационен, че ще вали у нас от на следващия ден до понеделник в Западна и Централна България. Температурите ще се намалят с 2-3 градуса, добави той.

„ Има ядра, като в Ахтопол, където за 15-20 минути се изсипаха 25 литра на кв. м. Типично за август – изсъхнало, изсъхнало и внезапно като се продъни небето за 5 минути нормално месечна норма “, сподели климатологът.

90% от всички пожари в света са поради човешка немарливост, безапелационен е проф. Рачев.

„ Пожарите, които обгръщат изключително източната част на България са извънредно рискови. Особена нелепост е да се палят стърнища “, изясни той.

Според него градушките са рядко събитие в същото време на годината, в случай че има – те ще са алегорични.

„ На морето чакаме малко повече вятър тази седмица. След това сме „ закачили слънцата “. Напълно допустимо е в събота и неделя да превали, само че ще е алегорично, просто да ни стане по-интересно “, сподели проф. Рачев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР