Доскорошният управител на София област Иван Иванов, който бе ,

...
Доскорошният управител на София област Иван Иванов, който бе ,
Коментари Харесай

Смененият управител на София област оглавява ВМЗ

Доскорошният шеф на София област Иван Иванов, който бе, поема управлението на Вазовските машиностроителни фабрики (ВМЗ) в Сопот, защото министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова е недоволна от влошеното финансово положение на оръжейното сдружение, чиито някогашни шефове отказвали да платят дял на страната и разпродавали имущество зад тила на страната.

Промените разгласи Нинова пред публицисти в петък.

Иван Иванов бе регионален шеф на София област от квотата на Българска социалистическа партия в ръководството, чийто представител е и Нинова като водач на социалистите. Той е приключил Военната академия в град Раковски. Другите нови членове на борда на ВМЗ Сопот са Мариан Кънчев Йовчев, който е дълголетен чиновник и шеф в предишното на различен боен цех – " Терем ", както и Камен Шаралиев, който сега работи във военния цех като шеф на индустриалното съоръжение, инженер по електроника и автоматика.

Това е втората промяна на шефа на ВМЗ Сопот за последните пет месеца. В края на фувруари 2022 година отпред на Иван Стоенчев, който бе на директорския пост от 2009 до 2015 година, а в този момент още веднъж е махнат. Стоенчев смени Иван Гецов, който бе махнат според уговорка в контракта му за предварително преустановяване на контракта за ръководство при тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности. Така е не стана ясно какви са нарушаванията на Гецов.

Сега Нинова изясни за какво " Държавна консолидационна компания " (ДКК), в чиито активи е ВМЗ Сопот е взела решение за промяната на борда на шефовете.

По думите ѝ военното дружество, което приключи 2021 година с облага от 3.107 млн. лева, през първото тримесечие още веднъж се е върнало в зоната на загубите, отчитайки по този начин за 1.640 млн. лева

" За 2021 г на всеки 100 лева разноски са осъществени 107 доходи. А за първото тримесечие на 2022 на всеки 100 лева разноски са осъществени 96 лева доходи. Забелязва се нарастване на отговорностите по отношение на 31 декември 2021., единствено за 3 месеца се усилват отговорностите на сдружението с 21 млн. лева ", съобщи Нинова.

Тя не направи разбор на какво се дължат загубите в случай, че поръчките във военната промишленост порастват и друго оръжений дружество – " Арсенал " в Казанлък, преди месец разгласи, че.

Като друга причина за промяната на управлението Нинова означи отводът му да заплати държавния дял към този миг, макар многото писма, изпратени от ДКК по този мотив. Нинова напомни, че Министерски съвет е взел решение държавните сдружения да преведат дивидента си за 2021 година на 100% в бюджета до 30 април 2022 година

Освен това " управлението на ВМЗ Сопот зад тила на принципала ДКК и моя като министър афишира продажба на обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ ", съобщи Нинова.

" Научаваме инцидентно за тази продажба, несъмнено, взехме ограничения и я спряхме незабавно, само че управлението стартира да разпродава обособени елементи, като Почивна база " Чевира " в Старосел, хотел в гр. Сопот, здания, намиращи се в Индустриална зона - гара Калояново и други ", съобщи вицепремиерът.

" Обещахме, че ще поставяме старания държавните предприятия да се ръководят транспарантно, професионално, да не се източват, да се грижат за служащите си и че могат в тази съперника среда почтено да се състезават и с частните предприятия. Поставихме пред управленията на държавните предприятия тази цел и се разделяме с тези, които не устоят на задачата и на тези условия ", разяснява още тя.

По думите ѝ министерството ще потвърди, че " държавните предприятия могат да се ръководят професионално, умело, печелившо и с грижа за служащите ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР