Доскоро си говорехме какво е ESG, днес вече говорим по

...
Доскоро си говорехме какво е ESG, днес вече говорим по
Коментари Харесай

Как ESG може да бъде двигател за бизнеса?

Доскоро си говорехме какво е ESG, през днешния ден към този момент приказваме всъщност – кой какво прави, какви цели си слага, по какъв начин ще ги извърши. Това съобщи модераторът на панела " ESG as a driver of business transformation " Денислав Борисов от denkstatt по време на форума ESG & FRIENDS 2024, проведен от първата профилирана медия за разпространение на ESG в България ESGnews.bg. Форумът се организира в хотел Хилтън София на 27 февруари под мотото „ Re-position, Re-think, Re-grow “.

Темата към този момент доста навлезе в нашето всекидневие. В последните години виждаме, че освен в интернационален аспект, само че и в България тя е една от най-важните за бизнеса. Също по този начин виждаме и голям брой наставления, които трансформират метода, по който всеки един бизнес ще оперира ", съобщи Михаела Калайджиева, шеф " Корпоративна политика " в " Йетел България ".

Тя описа за някои легенди, които съгласно нея пречат на сполучливото насърчаване на тематиката за устойчивото развиване.

Първият мит е, че тематиката за устойчивото развиване е една свръх регулация. Да, по този начин е, виждаме всички тези наставления за репортинг и като всяко начало, то е мъчно. Но в случай че след две години имаме това събитие, ние към този момент ще приказваме с доста повече лекост за тези стандарти и новия метод на отчитане ", коментира Михаела Калайджиева.

" Йетел е една от първите компании, които се опита да подходи задълбочено по тематиката и преди три години за нас бе същинска каша, когато започнахме да приготвяме нашата тактика и първия си отчет. Фокусът е извънредно значимо нещо. В самото начало, в устрема си да разберем какво тъкмо значи тази тематика, ние направихме грешката да се разхвърляме по доста тематики. За благополучие се осъзнахме в точния момент и се върнахме в правия път. Няма потребност една компания да се концентрира върху всички 17 цели на Организация на обединените нации. Това несъмнено я обрича на крах. По-добре е да се спре върху две до три тематики ”, посъветва аудиторията тя.

Другият мит, на който представителят на " Йетел България " обърна внимание, е това, че когато се приказва за резистентност, става въпрос за „ пиар “.

Към тематиката за стабилно развиване би трябвало да се подхожда транспарантно и с доста обстоятелства. Хубаво е, че идва законодателство за грийнуошинг, само че това крие и негативи, защото доста компании стопираха да споделят това, което вършат поради риск от съществени санкции ", каза Михаела Калайджиева.

Според нея това е неточност, защото огромните компании би трябвало да споделят и позитивите и негативите от своята работа, с цел да оказват помощ на по-малките компании в късия път, който сме извървели до момента.

Третият мит, който тя уточни, е този, че ESG е скъпо упражнение.

За " Йетел " тематиката за стабилно развиване освен че не беше скъпа, само че и докара до спестявания. Ние променихме опаковките на продуктите от нашия електронен магазин и те станаха по-евтини и по-екологични. Променихме касовите бележки с рециклируеми и още доста такива дребни стъпки, които донесоха изгоди за компанията ”, заключи тя.

Михаела обърна внимание на фирмите, които в този момент стартират да бъдат дейни по тематиката, че внедряването на устойчивото развиване като част от тактиката на компанията е извънредно значимо.

Това е единственият метод освен компанията да се трансформира, само че и да донесе някакъв финансов резултат ”, добави тя.
Устойчивостта като приоритет за бизнеса
Генералният управител на “Филип Морис България ” Деймиън Пинтос съобщи, че тематиката за устойчивостта е доста забавна и доста значим детайл от ръководството на компанията.

Ако погледнем 5 години обратно, устойчивостта не присъстваше в главната активност на множеството компании. Ако погледнем през днешния ден, тя е главен приоритет за огромна част от бизнеса. Много е значимо фирмите да могат да схванат какви са изгодите – освен за тях, само че и за потребителите и обществото като цяло. Мисля, че най-важно е да се промени методът на мислене и да могат да се видят действително какви ще бъдат позитивите ”, разясни той.

Деймиън Пинтос описа, че най-голямото предизвикателство в трансформацията на “Филип Морис Интернешънъл ” е хората да се откажат от пушенето. А в случай че не могат да откажат цигарите изцяло, то най-малко да преминат към бездимни други възможности, които са по-щадящи за здравето и близките.

" Търсихме решение по какъв начин да понижим фасовете и въздействието, което те оказват върху околната среда, и да създадем филтър, който е биоразградим и не съдържа пластмаса. Започнахме да търсим решения и осъзнахме, че в случай че кажем на потребителя, че един фас може да бъде биоразградим, те ще изхвърлят още повече. Преди да установим това, което би трябвало да създадем, би трябвало да образоваме потребителите и това е нещо, което вършим през последните години ", изясни той.

По думите му към 70% от потребителите не знаят, че цигарите съдържат микропластмаси и това е една от аргументите да ги изхвърлят на улицата.

Едно от най-големите провокации е по какъв начин да направиш всичко по верния метод във всеки аспект в своя бизнес и по какъв начин да промениш държанието на потребителите, тъй че да има позитивно влияние. Информираността е извънредно значима, а всяка една дребна смяна с положително влияние е стъпка в вярната посока ”, сподели той.

Според генералния управител на “Филип Морис България ” смяната би трябвало да пристигна от три групи, които да си сътрудничат – частният бранш, държавното управление и потребителите.

Ако трите бранша не работят дружно, има огромна възможност да не успеем ”, сподели той.
Служителите са първата задача на фирмите
Михаела Калайджиева разясни, че общественият фактор е не по-малко значим от климатичния, макар че той е доста повече във фокуса на публичното внимание.

Ние не просто нямаме време, ние сме закъснели с дейностите си. Но климатичният фактор поражда сериозен риск за обществения фактор, като водната рецесия, климатичните проблеми, мигрантите в резултат на това ”, сподели още тя.

По думите ѝ чиновниците са първата задача на фирмите и те би трябвало да осъзнаят новия дневен ред и потребността от незабавни дейности.

" Натискът ще идва освен от регулациите, само че и от поколението Z, което е готово да заплати повече за устойчиви артикули. Младите хора се интересуват какво вършат фирмите във връзка с устойчивостта. Това ще бъде тематика и напън отвред. В нашата компания тази година ще се фокусираме върху разнообразието и приобщаването. Ние работим по 12 цели, само че всяка година си слагаме тематика на фокус ", добави Михаела Калайджиева.

Деймиън Пинтос съобщи, че през последните години са трансформирали доста неща в компанията във връзка с разнообразието и включването.

Особено в България, 70% от управителния ни екип са дами. След ЦОВИД рецесията променихме и метода на работа, като единствено два дни в седмицата чиновниците ни посещават офиса. За да реализираме това, имахме потребност и от софтуерна поддръжка. Вече 8 години сме водещ шеф, само че най-важна за мен е противоположната връзка от чиновниците, тъй като в случай че те са щастливи, представянето на компанията ще бъде по-добро ”, безапелационен е генералният управител на “Филип Морис България ”.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР