Доскоро само Русия и Газпром“ бяха виновни за всички проблеми

...
Доскоро само Русия и Газпром“ бяха виновни за всички проблеми
Коментари Харесай

В търсене на газ Европа си навлече нови врагове

Доскоро единствено Русия и „ Газпром “ бяха отговорни за всички проблеми на европейците. Сега в Европейския съюз бяха отправени обвинявания против норвежкия газ и даже към „ избавителния “ американски ВПГ. Европейците очевидно приготвят почвата да си дадат правото да разрушат съществуващата система на ценообразуване, търговски контракти и изобщо съществуващия енергиен пазар, с цел да станат сами монополисти и да дефинират свои цени и правила.

Доскоро главните виновници за проблемите на стопанската система на Европейски Съюз бяха съветският газ и „ Газпром “, против които в продължение на няколко години се водеше антимонополно следствие от Брюксел. И в този момент Европа се отърва от по този начин наречения монопол на съветския газ. Износът на тръбопроводен газ е намалял доста - от 155 милиарда куб. м през 2021 година до 30-40 милиарда куб. м годишно сега (16,75 милиарда куб. м минава през втората линия на " Турски поток " и към 20 милиарда куб. м през Украйна).

Европа реализира това, което толкоз настойчиво искаше. Но е недоволна и от всички останали снабдители на синьо гориво. Съединените щати продават полутечен природен газ на страните от Европейски Съюз четири пъти над цената, на която продават на своите консуматори, сподели френският министър на стопанската система, финансите, индустриалния и цифровия суверенитет Бруно Льо Мер. Това може да отслаби Европа и да усили превъзходството на Съединени американски щати, сподели министърът. „ Трябва да реализираме по-балансирани стопански връзки в енергийния въпрос сред нашите американски сътрудници и европейския континент “, приканва той.

А полският министър председател Матеуш Моравецки трансферира виновността от Съединени американски щати на Норвегия, обвинявайки я, че се пробва да завоюва от износа на газ за Европа след спада на доставките от Русия, написа „ Вашингтон Пост “. Според изданието скандинавската страна е подложена на критика от доста европейци, че е почнала да печели повече на фона на покачващите се цени на газа, считайки сходни доходи за „ неприлични “. Моравецки отиде по-далеч и предложи Норвегия да показа приходите си с Украйна, обвинявайки Осло, че индиректно печели от спора. Осло не се съгласи с упреците по негов адрес, като напомни, че страната е подкрепила глобите на Европейски Съюз, даването на военна помощ на Киев и самата Европа посредством растежа на износа на газ.

Политиците на Франция и Полша, несъмнено, се пробват да отклонят вниманието на личното си население, с цел да пренасочат гнева си от себе си към външните врагове. Второ, това е като опипването на почвата, с цел да се прокарат промени, които ще принудят доставчиците да понижат цените на газа в Европа, а курсът на деяние към този момент няма значение. „ Една от ограниченията, които се обмислят, е въвеждането на таван на цената освен на съветския, само че и на всеки различен газ, с цел да се смъкват цените на горивата. Същността на концепцията е да вземат спомагателни облаги от производителите на газ и да ги вземат за себе си, с цел да компенсират техните разноски или да субсидират потребителите с тези пари “, споделя Игор Юшков, водещ специалист на Националния фонд за енергийна сигурност.

Наскоро една много остаряла концепция прозвуча по нов метод - основаването на един покупател на газ. Преди време Европейски Съюз искаше да работи единствено с „ Газпром “ посредством един покупател, само че в този момент обмисля използването на подобен механизъм към всички производители на газ.

Междувременно обвиняванията на Франция против американския ВПГ и обвиняванията на Полша против норвежкия газ наподобяват извънредно некомпетентни.

„ Да се упрекват Съединените щати, че газът в самата Америка е няколко пъти по-евтин, в сравнение с във Франция, несъмнено, е нелепост. Те не упрекват Саудитска Арабия, която има индустриални разноски за нефт от 2 $, само че го продават по 90 $ за барел? Следвайки френската логичност, това е незаслужено. Европа не продава колите си на други страни на себестойност, тъй като в света има дефицит на коли. Пазарното ценообразуване работи по следния метод: в случай че продуктът е липсващ, тогава той става по-скъп “, изненадва се Игор Юшков.

Няма загадка за какво американският газ на вътрешния пазар е четири, а постоянно и седем пъти по-нисък от американския ВПГ в Европа. Причината е елементарна - в Съединени американски щати по-голямата част от газа е заключен на вътрешния пазар, не може да се изнася, тъй като потенциалът на ВПГ заводите е стеснен.

„ В Съединени американски щати няма потенциал за експорт. Американските производители на газ нямат свободен избор къде да доставят газ - за вътрешния или външния пазар. Значителни количества газ са блокирани на вътрешния пазар, той е в остатък, тъй че цените остават ниски “, изяснява Юшков.

При поляците обстановката е малко по-сложна. „ Първо, Варшава гори от предпочитание да стане формален съдружник на Съединени американски щати в Европа. И по тази причина има вяра, че в този момент може да си разреши още повече, в това число да се кара на германците и да желае репарации от тях за Втората международна война или да лиши от благосъстоятелност норвежците. Второ, в продължение на доста години Норвегия е била обучавана да почита европейските правила и полезности, както и да бъде солидарна с Европа, и Полша употребява това, с цел да упрекна Норвегия, че не е солидарна с европейците и да засрами Осло, че печели от страданията на европейци. По създание Варшава желае да измъкне повече пари от тях, или посредством налагане на таван на цените, или посредством налагане на налог върху свръхпечалбите на Норвегия в интерес на останалата част от Европа, или по различен метод. Полша е витално заинтригувана да направи норвежкия газ по-евтин, защото чака да получава до 10 милиарда кубически метра норвежки газ годишно през газопровода „ Балтийска тръба “, твърди специалистът.

Друго нещо е, че към момента не е изцяло ясно дали поляците ще съумеят да заредят изцяло тази тръба с норвежки газ, само че към момента избиват понижение на цените за нея.

Норвегия възнамерява да завоюва 100 милиарда евро от експорт на сила тази година по отношение на 30 милиарда евро година по-рано, повече от три пъти повече. Тази година ще създаде 122 милиарда кубически метра газ, което е с 8% повече от предходната година. Това ще бъде нов връх. Норвегия отговори на търсенето в Европа, като отклони повече газ за експорт, вместо да го изпомпва назад в кладенеца, с цел да усили добива на петрол.

Полша не пипа американския ВПГ, а единствено норвежки газ, по явни аргументи. Първо, засягането на Вашингтон е политически неизгодно. Варшава не може да върви против своя настойник Съединени американски щати, макар че поляците купуват ВПГ на борсови цени, а това е извънредно скъпо. Второ, може би полските политици схващат, че икономическите опасности от загуба на ВПГ са доста по-високи от тези на тръбопроводния газ.

И Франция играе единствено против американски ВПГ (забравяйки норвежкия и други газове), евентуално тъй като е афектирана от желанието на европейската промишленост да се реалокира в Съединени американски щати, където разноските за сила са по-евтини.

Идеята за установяване на таван на цената на всеки газ, който се разисква в Европейски Съюз, несъмнено, е извънредно привлекателна за европейците. В последна сметка за това не би трябвало да се прави нищо, с изключение на да се принудят производителите на газ - Норвегия, Русия, Алжир и Азербайджан (доставчици на тръбопроводи), както и Съединени американски щати, Катар и други снабдители на ВПГ - да продават газ на цена, наложена от нагоре.

Ефектът обаче може да бъде рисков за европейците. „ Добре, Норвегия, тя няма да има огромен избор. Ако не доставя газ по тръбопроводи за Европа, тогава ще ѝ бъде мъчно да привърже всички тези количества към други пазари. Имат съоръжения за втечняване на газ, само че очевидно не са задоволителни. Целият размер газ, който минава по тръбите за Европейски Съюз и Англия, не може да бъде пренасочен към ВПГ “, споделя Юшков.

Следователно, от безизходност, норвежците могат да продължат да доставят газ на Европейски Съюз даже при таван на цената, в случай че няма тласък да доставят повече газ. В същата обстановка ще се окажат Азербайджан и Алжир, които доставят газ за Европа по газопроводи. Но при положение на въвеждане на таван на цените на ВПГ, обстановката може да се обърне против Европейски Съюз.

„ Все още е допустимо да се поемат опасности с доставчиците по тръбопроводи, тъй като където и да отидат, те нямат огромен избор: да се съгласят на таван на цените или да понижат производството на газ. Но в случай че европейците дефинират ниски цени за ВПГ, тогава целият размер мигновено ще се обърне и ще отиде на азиатските пазари. И Европа ще си обезпечи още по-голям недостиг на газ и още по-големи проблеми ”, споделя Игор Юшков.

Затова сходна рискована случка надали ще бъде утвърдена и възприета най-малко през отоплителния сезон. Успоредно с това се разисква основаването на един покупател. С други думи, Европейски Съюз обмисля основаването на монополист-купувач, който да оказва напън върху всички снабдители на газ и да се пазари с тях.

„ В продължение на десетилетия Европейският съюз построява своята енергийна система точно като демократичен пазар, разчитайки, че доставчиците на газ ще се състезават за пазара. Формално настоящето антимонополно законодателство като цяло не разрешава такива неща като един покупател или таван на цените. Напротив, цялото законодателство на Европейски Съюз е построено от позиция на развиването на конкуренцията сред доставчиците и купувачите. Но в този момент Европа желае да каже, че няма да има повече конкуренция, че всички търговски контракти и формули за ценообразуване ще бъдат анулирани и ще бъдат подписани нови контракти при нови условия с Норвегия, Русия, Алжир, Азербайджан и други. Таван на цената или един покупател - всичко това включва разрушение на съществуващите формули за ценообразуване и самия пазар “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР