Доскоро една от най-проспериращите страни в ЕС – Финландия, бързо

...
Доскоро една от най-проспериращите страни в ЕС – Финландия, бързо
Коментари Харесай

Ръстът на цените води финландците до масова депресия

Доскоро една от най-проспериращите страни в Европейски Съюз – Финландия, бързо затъва в обществена рецесия. „ Правителството не би трябвало да се изненадва от всеобщата меланхолия измежду финландците “, оплакват се жителите на страната и имат основателна причина за това. Цените на горивата и храните се покачиха внезапно в последно време и даже хората с работа са принудени да аплайват за хранителни помощи. И наподобява, че ще става по-зле.

В началото на тази година цените на кафето, рибата и зеленчуците се покачиха доста във Финландия – с повече от 30% спрямо цените през 2021 година Като цяло, съгласно специалистите, тази година разноските за храна ще се усилят (в съпоставяне със междинното равнище предходната година) с 10%. Съответно цената на храната в семействата може да се усили приблизително с 500 евро.

Според Хана Карикалио, специалист във Финландския център за естествени запаси, заради възходящите цени хората ще предпочетат да купуват най-евтините артикули. „ Но също по този начин клиентите могат да стартират да купуват изцяло разнообразни артикули като други възможности “, споделя Карикалио.

Работниците имат потребност от помощ

Сари Форсман-Хуг, шеф по проучванията в Института за стопански проучвания “Пелерво”, предизвести, че покачванията на цените на храните ще се ускорят към края на лятото и началото на есента. Според Форсман-Хуг потребителите реагираха на смяната в ценовите етикети с понижаване на търсенето - това беше изключително изразено в тази ситуация на кафето и сьомга. Като цяло през годината във Финландия най-вече са поскъпнали кафето (почти 44%), рибата (около 39%), питателните растителни масла (21,7%) и крушите (21,2%). Причините за повишаването са в повишаването на електрическата енергия, дизеловото гориво и торовете.

Финландската преса оповестява за нов феномен за тази страна: от ден на ден поданици на страната, които имат работа, идват за помощ в пунктовете за гратис разпределяне на храна. „ Поскъпването на храните и горивата оказва мощно въздействие върху финансовото положение на фамилиите: те нямат задоволително пари, с цел да покрият всички разноски. Магазините са принудени да понижат остатъците, които съставляват 90% от хранителната помощ “, споделя Рийта Ник, началник на плана за услугата за хранителна помощ “Руока”.

Две трети от организациите за хранителна помощ регистрират нарастване на броя на хората в потребност през последните месеци. Но до момента в който потребността от хранителна помощ пораства, нейните размери понижават, съгласно изследване, извършено от организациите “Кирккопалвелут” и “Сининаутахито”.

Кристиан Уилкман, началник на благотворителната организация “Виа Диа”, удостоверява: „ Броят на работещите хора, които се обръщат към нас за помощ, също пораства. Това е нов феномен. Страхувам се, че хората, работещи в нископлатени области, в този момент ще имат усложнения. Ако заплатата е доста дребна и разноските единствено се усилват, какво ще се случи по-късно?”.

Това е първият път, когато ми се случва “

“Виа Диа” има към 100 точки за хранителна помощ, разпръснати из Финландия. Дейностите на “Виа Диа”, обаче трябваше да бъдат поправени в някои обитаеми места заради неналичието на хранителни остатъци. „ Работя в тази област от тринадесет години. Това е първият път, в който си припомням, че това се случва “, оплаква се Уилкман.

Все още е мъчно да се пресметна точният брой на хората във Финландия, искащи да получат хранителна помощ. Уилкман счита, че растежът им е 20-30%. Броят на нуждаещите се е мъчно да се дефинира, защото помощта се дава анонимно. Оценките се основават на наблюденията на тези, които провеждат действия за хранителна помощ.Смята се, че към 200 000 души във Финландия ще аплайват за хранителни помощи през годината.

Експертите от локалната Асоциация на хранително-вкусовата индустрия предизвестяват, че цените на храните ще се повишат още повече през есента - това се дължи както на слабата годишна продукция предишното лято, по този начин и на спора в Украйна, който увеличи международните цени на суровините и силата.

От асоциацията предвиждат и дефицит на опаковъчни материали. „ Ситуацията е доста комплицирана и всяка компания в нашата промишленост е под напън заради цената на суровините, опаковъчните материали или растящите цени на силата. Не става дума единствено за покачването на цените, само че и за съществуването на първични материали. Всяка компания се бори да остане на повърхността “, споделя Мико Кекела, изпълнителен шеф на Финландската асоциация на хранително-вкусовата индустрия.

Страната стартира да приказва за нуждата от увеличение на площта на земеделската земя. И в случай че предстоящите доходи от реколтата са задоволителни, фермерите могат да стартират да обработват спомагателни площи през идващия сезон. „ Всяко стопанство единствено за себе си взема решение дали ще обработва интензивно угарите. Но, несъмнено, в този момент се озвучават такива планове”, споделя Макс Шулман, представител на Организацията на финландските аграрни производители.

Според него, макар обстоятелството, че през последните десетилетия Финландия е следвала политика на деиндустриализация и засаждане на гори, в страната към момента има огромни площи, които могат бързо да бъдат превърнати в обработваема земя. Трябва обаче да се има поради, че рентабилността на фермите във Финландия бързо понижава. „ Рентабилността на агропромишлените компании е доста сензитивна към измененията в цените на продуктите и съставките “, споделя Хана Карикалио. Заради измененията на пазара почасовото възнаграждение на фермер във Финландия падна до 7,10 евро на час.

Не единствено продуктите са поскъпнали

Цените на електрическата енергия скочиха внезапно във Финландия предходната година - и не престават да порастват. Така потребителите на услугите на енергийния тръст “Ватенфал” (той има 4 милиона клиенти в Скандинавия) от средата на това лято вместо досегашните 3,6 евроцента за киловатчас би трябвало да заплащат 16,9. Енергетиците изясняват тази обстановка с геополитическа рецесия.

„ Имах към 100 евро за три месеца разноски за ток. И по този начин, в този момент ще има 400. И какво общо имаме ние с това? Как да продължа да пребивавам? Със свещи и дърва за огрев? Най-малка част от разноските са крушките, най-голяма е домакинската техника: печка, перални, телевизор”, възмущава се Елена от Тампере. Тя отхвърля опцията да се търси различен снабдител с аргумента, че „ всички цени са се повишили почти на една и съща сума “. Тук си коства да се означи, че на 14 май съветската компания “Интер РАО” спря доставките на електрическа енергия за Финландия, защото финландците не могат да изпращат заплащания заради европейски наказания. Миналата година компанията транспортира 8,2 милиарда киловатчаса до Финландия.

Отоплителният сезон към момента не е почнал, само че притежателите на частни къщи към този момент купуват дърва за огрев. Журналистите разговаряха да вземем за пример с Оили Тора, жителка на Кувола, която е доста щастлива, че има камина, с цел да отоплява къщата си през зимата. В същото време вилата ѝ има и електрическо отопление, само че дамата прави ресурси от дърва, защото се опасява, че цената на силата може да скочи.

„ Продажбите изпреварват последните години и хората купуват доста “, удостоверява търговецът на дърва за огрев Сами Куса. Според сътрудника му от град Лапеенранта Урпо Лууканен, в този момент поръчките идват основно от притежателите на вили. „ Цените трябваше да се вдигнат, тъй като цената на доставката се увеличи. Въпреки това дървата за огрев се продават добре “, споделя Лууканен.

Силно удря портфейла на елементарните финландци и нарасналата цена на бензина - при започване на лятото той струваше съвсем 3 евро за литър. След епидемията от ковид и дългата карантина финландците желаеха да отидат някъде, само че доста от тях трябваше да преразгледат проектите си за отмора.

Вестник “Илталехти” интервюира своите читатели за това по какъв начин възходящите цени са се отразили на летните им проекти. „ С тези цени на бензина хората с ниски приходи не могат да си разрешат лятна почивка. Можете да харчите бензин единствено за най-необходимите пътувания - да вземем за пример до хранителния магазин и до лекаря. Не е най-приятният сюжет, животът се утежни. Правителството не трябва да се изненадва от всеобщата меланхолия измежду финландците, в този момент даже не можете да се радвате на хубавото време “, оплаква се неизвестен четец на уеб страницата на изданието.

Друг четец споделя, че той и фамилията му трябвало да анулират всички планувани пътувания – даже до старите баба и дядо. Друг финландец се оплака, че този път ще би трябвало да се откаже от Лапландия и да прекара летните си ваканции в Южна Финландия.

„ Ръстът на цените на бензина удря мощно по портфейла – изключително по портфейла на тези, които имат заплати под междинното равнище. Сега би трябвало да планирате маршрута по-внимателно. Някои пътувания би трябвало да бъдат изцяло анулирани. Пътуването до работното място изтощава портфейла, цената на електрическата енергия се повишава, от ден на ден и повече пари изтичат. Обръщам се към държавното управление на Финландия! Данъците върху бензина и тока би трябвало да бъдат понижени или изцяло отстранени! Ситуацията е извънредно тежка. Съжалете тези, които получават малко - и преди едвам свързвахме двата края, а в този момент стана още по-зле. Ситуацията би трябвало да се промени допустимо най-скоро! “, разяснява трети.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР