Досието на Юлия Кръстева изглежда напълно автентично. Но може би

...
Досието на Юлия Кръстева изглежда напълно автентично. Но може би
Коментари Харесай

Кой и защо е прочистил досието на Юлия Кръстева

Досието на Юлия Кръстева наподобява изцяло достоверно. Но може би е било прочистено - или с цел да бъде закриляна Кръстева, или с цел да бъде шантажирана, споделя пред " Дойче веле " Кристофер Неринг, който години наред е изследвал архивите на Държавна сигурност.

Д-р Неринг, вие дълго време работихте с архивите на българската Държавна сигурност и като специалист добре познавате процедурите по откриването и воденето на едно досие. На базата на този опит по какъв начин оценявате изказванието на Юлия Кръстева, че нейното досие е фалшифицирано?

- Ще стартира с кардиналните неща. На външен тип досието наподобява изцяло достоверно. Съмнявам се, че наличните в него документи в своята целокупност са фалшификат, просто не виждам признаци за това. Но и изказванията на самата Кръстева (за подправяне - бел. ред.) са малко неопределени, може би преднамерено. Дали желае да ни каже, че още тогава, през 1970-те години, Държавна сигурност е фалшифицирала всичко това? Или пък твърди, че Комисията по досиетата или някой различен е фалшифицирал досието след 1990 година? А може би желае да каже, че фалшифицирани са били диалозите сред нея самата и представител на шпионската резидентура към българското посолство в Париж?

Кръстева първо заприказва за някаква " постфактическа инсценировка ", за това, че Държавна сигурност е фалшифицирала досието ѝ. После пък сподели, че наличието на диалозите е погрешно, само че не отхвърли, че сходни диалози са били водени. За да го кажа напълно ясно: до момента няма казус Държавна сигурност да е фалшифицирала едно цяло досие, дружно с всичките вътрешни бюрократични формуляри за регистрация. Да, несъмнено са фалшифицирали обособени документи, само че не и целия масив, който се състои от две досиета (личното дело и оперативното дело), от регистрационно картонче и от регистриране в регистрационната книга. Пък и за какво ли на Държавна сигурност ѝ е трябвало да прави такива неща през 1970-те години? Освен в случай че не са желали да шантажират госпожа Кръстева. Но тя не споделя нищо такова.

Колкото до въпроса дали Комисията по досиетата или някой различен може да е фалшифицирал досието в днешно време - това елементарно може да се потвърди посредством химически, графологически и други типове разбор. Но такава догадка също е идиотска. По каква причина биха го създали?

Но вие въпреки всичко смятате, че досието е било манипулирано. Какво тъкмо имате поради и по какъв начин може да се потвърди такава операция?

- Досието " Сабина " явно е ненапълно. Липсват централни документи, като да вземем за пример проект за вербовката, отчет за вербовката и проект за работата със секретния помощник Сабина. А и страниците в досието са били преномерирани. Освен това в интервала сред 1973 и 1984 година досието като че ли се намира в безвъздушно пространство. Операцията публично е завършена, само че все пак досието не е предадено в архива. Вместо това водещият офицер продължава да събира вестникарски публикации за Кръстева и ги прибавя към досието. Без никаква забележима причина.

През 1991 година досието е било извадено от архива и е било гледано от помощник на Националната разследваща работа. Защо? Точно в интервала 1990-1991 архивите на Държавна сигурност биват солидно прочистени, над 40% от досиетата на секретните сътрудници са унищожени, а 75% са прочистени най-малко от някои документи. Може би и с досието " Сабина " се е случило същото, т.е. в него може би е имало и други документи. И може би посредством премахването на тези документи Кръстева даже е била закриляна. Или пък някой се е опитвал да я шантажира. По тези догатки обаче няма ясни данни. Тъй или другояче след формалното преустановяване на работата с Кръстева досието " Сабина " неведнъж е било тършувано и променяно.

Д-р Кристофер Неринг е началник на Научния отдел в Германския музей на шпионажа в Берлин. В продължение на няколко години той се е занимавал с изследователска работа в архивите на Държавна сигурност, до които му обезпечава достъп българската Комисия по досиетата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР