Досиетата Uber. Повече от 124 000 поверителни документа изтекоха в

...
Досиетата Uber. Повече от 124 000 поверителни документа изтекоха в
Коментари Харесай

ДОСИЕТАТА UBER: Как се ухажват премиери, президенти, олигарси и Еманюел Макрон?

" Досиетата Uber ". Повече от 124 000 поверителни документа изтекоха в " Guardian ". Твърди се, че са правени опити за ангажирането на Джо Байдън, Олаф Шолц и Джордж Озборн. Еманюел Макрон скрито е подпомагал лобирането на Uber във Франция, разкриват текстове. Бивш изпълнителен шеф на Uber е споделил на ръководителите, че „ насилието подсигурява триумф “.

Документите покриват 5-годишен интервал - от 2013 до 2017 година, когато " Юбер " се ръководи от съоснователя ѝ Травис Каланик, който се опита да наложи услугата с такситата-посрещачи по градовете по целия свят, даже това да значи нарушение на законите и наредбите за таксиметровите услуги.

Данните демонстрират по какъв начин " Юбер " се е опитвал да получи утвърждение и поддръжка като дискретно ухажва министър председатели, президенти, милиардери, олигарси и медийни магнати. Пряко са уличени френският президент Еманюел Макрон (докато е бил министър) и някогашният нидерландскиеврокомисар Нели Крус, че са лобирали в интерес на " Юбер ".

От изтеклата преписка излиза наяве, че ръководителите на " Юбер " доста ясно са си давали сметка, че нарушават законите, като един от тях се майтапи, че са " пирати ", а различен признава, че са " закононарушители ".

Документацията съдържа повече от 83 000 мейла, включващи постоянно най-откровена е немаскирана връзки сред Каланик и неговия топ-екип от ръководители.

В една преписка Каланик отхвърля опасенията на други ръководители, че изпращането на водачи на " Юбер " на митинг във Франция ги излага на риск от принуждение от ядосаните локални хора в таксиметровата промишленост, като дава отговор:

" Мисля, че си коства. Насилието значи триумф ".

След отдръпването на Каланик през 2017 година поради серия от кавги, в този момент " Юбер " се разграничава от държанието на компанията в предишното и твърди, че има напълно разнообразни полезности.

Изтичането също по този начин съдържа текстове сред Каланик и Еманюел Макрон, който скрито е помагал на компанията във Франция, когато е бил министър на стопанската система, позволявайки на " Uber " чест и пряк достъп до него и неговия личен състав.

Макрон, френският президент, наподобява е положил изключителни старания, с цел да помогне на " Uber ", като даже е споделил на компанията, че е сключил загадка „ договорка “ с нейните съперници във френския кабинет.

Насаме ръководителите на " Uber " показаха едвам скрито пренебрежение към други определени чиновници, които бяха по-малко възприемчиви към бизнес модела на компанията.

След като немският канцлер Олаф Шолц, който по това време е кмет на Хамбург, се е противопоставил на лобистите на " Uber " и е настоял да се заплащат минимални заплати на водачите, изпълнителен шеф е споделил на сътрудници, че е „ същински комедиант “.

Когато тогавашният вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън, покровител на " Uber " по това време, закъснявя за среща с компанията на Световния стопански конгрес в Давос, Каланик изпраща известие на сътрудник:

„ Накарах моите хора да го уведомят че всяка минута, в която той закъснява, ще има една минута по-малко с мен.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР