Досегашното управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се основаваше на обещания

...
Досегашното управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се основаваше на обещания
Коментари Харесай

Най-лошият вариант. Какво ще се случи със съдебната реформа, борбата с корупцията и службите

Досегашното ръководство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се основаваше на обещания за промени. Но в този момент, след срутва на договарянията за ротация, отново се задават избори. Всички настояват, че целите остават същите, само че порастват подозренията, че основни промени могат да бъдат сменени в интерес на статуквото. Ето за какво.

Преди съвсем една година двете най-големи обединения в сегашния парламент - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " ( ПП-ДБ ), се с ротация на премиерския пост след 9 месеца. То получи поддръжката на Движение за права и свободи .

Сега политическата обстановка е друга: ГЕРБ и Движение за права и свободи, а ПП-ДБ е изолирана. Задават се и нови избори. На този декор идва един въпрос: дали главната част от целите, към които се сплотиха трите обединения, могат да станат жертва на статуквото - или да не бъдат изпълнени, или тяхната същина да бъде сменена?

Основата на досегашното ръководство, станало известно с определението " сглобка ", беше осъществяване на няколко съществени целта. Сред тях бяха:
приемане в Шенген и еврозоната;конституционни промени;съдебна реформа;нова антикорупционна комисия;промени в службите за сигурност;попълване на регулатори с изминал мандат.
След края на на кабинета на Николай Денков е ясно, че България към този момент е по-близо до в Шенгенското пространство, доближава се до и има.

Това, което не е ясно обаче, е какво става със правосъдната промяна, битката с корупцията, измененията в службите и новите сформира на регулаторните органи.

Сега, когато страната поема курс към, съществуват най-малко няколко риска:
желанията за нов по-качествен асортимент по върховете на правосъдната система, антикорупционната комисия и регулаторите да бъдат сменени със подмолни политически договорки;при идните основните назначения да се употребяват познати плаващи болшинства, с цел да бъдат назначени хора, които да продължат статуквото;за следващ път да бъде саботиран стремежът за по-отчетлива самостоятелност на правосъдната система от политиците и за по-ефективна битка с корупцията по високите държавни равнища.
Колкото до службите за сигурност, към този момент е изцяло ясно, че те няма да бъдат реформирани, защото досегашните ръководещи сътрудници не съумяха да договорят проект за промени в този бранш. Още при започване на кабинета " Денков " ГЕРБ и Движение за права и свободи се оповестиха срещу дейности в тази посока. Темата се оказа препъникамък и сред ГЕРБ и ПП-ДБ.

Тази картина обрисуваха пред Свободна Европа Иван Брегов , началник на правната стратегия на Ин
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР