Досегашният управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев ще

...
Досегашният управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев ще
Коментари Харесай

Димитър Радев беше избран отново за управител на БНБ

Досегашният шеф на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев ще резервира поста си откакто беше избран отново за още един мандат. Това взеха решение депутатите с 155 гласа „ за “, 67 „ срещу “ и нула „ „ въздържали се “. За поста Радев се състезаваше с оферти от „ Възраждане “ финансист Любомир Христов. Христов получи поддръжката на 39 депутати.

Димитър Радев е определен за шеф на Българската национална банка на 15 юли 2015 година и към този момент ръководи осем години. Опитът на ръководещите през предходната година да изберат нов шеф се провали. Тогава претендентите бяха двама – Андрей Гюров от " Продължаваме Промяната " и Любомир Каримански от " ИТН ". Гюров се отхвърли от надпреварата откакто се появи информация, че няма законна тапия за магистър. Каримански пък не получи задоволително гласове в пленарна зала, с цел да бъде определен.

Димитър Радев в този момент е повдигнат за втори мандат от ГЕРБ-СДС и подсилен от ПП-ДБ. Той е магистър по финанси, работил е дълги години в Министерството на финансите, за интервала от 1992 - 2001 година неколкократно е заместник-министър на финансите. Заемал е и разнообразни длъжности в МВФ. Ако бъде определен за втори мандат, ще стане най-дълго управлявалият Българска народна банка.

Кандидатът на " Възраждане " Любомир Христов също е известно име във финансовите среди. Доктор по стопанска система от УНСС, някогашен основен икономист на Българска народна банка, заемал разнообразни постове в МВФ. Бил е изпълнителен шеф на Централния депозитар и е работил в областта на финансовите съвещания.

И двамата претенденти за шеф показаха концепции в бюджетна комисия през предходната седмица, съгласно които България би трябвало да бъде призната в еврозоната, само че до момента в който Радев желае това да стане оптимално бързо, Христов счита, че би трябвало да се изчака. От Българска социалистическа партия отдръпнаха своя претендент за поста, тъй като считат, че изборът е предначертан.

Според до момента изнесената информация за подуправители на Българска народна банка ще бъдат определени Андрей Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от Движение за права и свободи.

В момента в управителния съвет влизат с изключение на шефа Радев,, също по този начин тримата подуправители Калин Христов на ръководство „ Емисионно “, Нина Стоянова на ръководство „ Банково “, Радостин Миленков на ръководство „ Банков контрол “ и трима члена – Людмила Елкова, Николай Неновски, Илия Лингорски.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС показа номинацията на Димитър Радев:

" В рамките на мандата на господин Радев са изпълнени всички заложени цели при неговото избиране през 2015 година Това се удостоверява с индикаторите на финансовата непоклатимост на банковия бранш, както и присъединението на страната към Единния банков съвет и приемането ни в чакалнята за еврозоната ".

Кандидатурата на " Възраждане " показа Деян Николов:

" За нас е голяма чест, че лекар Любомир Христов одобри да бъде наш претендент да бъде шеф на Българска народна банка. Смятам, че централната банка има потребност от справедлив и самостоятелен шеф който да брани българските ползи. "

" От мен ще чуете единствено положителни неща за двамата претенденти по отношение на опит и обучение. Но ние няма да подкрепим избора от Българска социалистическа партия по следните аргументи, ръководещото общество наруши правилата на изборите, авансово беше разгласен спечелилия, кому беше нужно да се афишира кой какъв брой гласове е определен ", разяснява номинацията Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България ".

Радостин Василев, самостоятелен: " Няма да поддържа номинацията на Димитър Радев, не поради качествата му, а поради това че е номинация на ГЕРБ. "

От " ИТН " насочиха рецензии към " Продължаваме Промяната ".

Тошко Йорданов, Има Такъв Народ: " Асен Василев ще гледа тъжно като стане Гюров подуправител и му отрежат функционалностите, играете по свирката на ГЕРБ и ще ви резнат най-после. "

Според Георги Ганев от ПП-ДБ и двете номинации за шеф на Българска народна банка са почтени:

" От моя позиция като макроикономист, на който тясното му поле е парична политика, това което се случи в бюджетна комисия беше извънредно положително, излязох с положителни усеща. Добре извършена процедура с качествени претенденти ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР