Досегашният председател на парламента Петер Пелегрини, който е кандидат на

...
Досегашният председател на парламента Петер Пелегрини, който е кандидат на
Коментари Харесай

Съюзник на Фицо спечели президентските избори в Словакия

Досегашният ръководител на Народното събрание Петер Пелегрини, който е претендент на ръководещата коалиция за президент на Словакия, завоюва балотажа на президентския избор, предадоха международните организации, като се позоваха на съвсем цялостните резултати от вота.

При преброени 99,8 % от бюлетините Пелегрини получава 53,20 % против 46,80 % за проевропейския му конкурент Иван Корчок, съгласно данни, оповестени от Словашката статистическа работа. Анализатори чакаха по-малка разлика сред двамата кандидати, само че тези прогнози не се оправдаха.

" Това е огромно удовлетворение ", съобщи Пелегрини в тирада пред симпатизантите си. " Искам да бъда президент, който ще пази националните ползи на Словакия ", акцентира той.

Пелегрини увери, че желае да направи всичко, с цел да може Словакия да остане на страната на мира, а не на страната на войната.

Преди балотажа анализаторът Томаш Козиака съобщи: " Ако Пелегрини завоюва, то Словакия може да последва пътя на Орбан ".

Кандидатът за президент на словашката съпротива Иван Корчок призна провалянето си на вота и поздрави Пелегрини за постигнатата победа, съобщи Ройтерс.

Корчок изрази вяра и че Пелегрини ще бъде самостоятелен президент и ще работи съгласно личните си убеждения и без да получава заповеди от различен, намеквайки по този метод за околните връзки сред бъдещия президент и премиера Фицо, отбелязва Франс прес.

Корчок укори Пелегрини в непрозрачна акция и съобщи: " Както наподобява е допустимо човек да стане президент на Словакия, като популяризира злоба ". По този метод той укори лагера на Пелегрини, че го е обрисувал по време на акцията като " претендент на войната ", подкрепящ военното ангажиране на Словакия в Украйна.

Пелегрини е водач на партията " Глас -социална народна власт ". Той беше министър в предходните държавни управления на Фицо. Той даже го смени на премиерския пост през 2018 година, откакто Фицо беше заставен да подаде оставка след митинги, подбудени от убийството на проверяващ публицист и годеницата му, напомня Асошиейтед прес.

Партията на Пелегрини влезе в ръководещата коалиция на Фицо, формирана през октомври. Правителството прекрати военната помощ за Украйна.

Корчок, който е някогашен дипломат на Словакия в Съединени американски щати и Германия, също и в НАТО и в Европейски Съюз, твърдо поддържа участието на Словакия в тези две организации, отбелязва Асошиейтед прес. Корчок беше и гневен критик на държавното управление и е изрично проукраински надъхан, добавя Франс прес. Той съобщи, че не счита, че Украйна би трябвало да се откаже от част от територията си, с цел да реализира мир.

Фицо, който в този момент е министър председател на Словакия, на два пъти се кандидатира също за президент, само че не съумя. Първо той беше надвит от Андрей Киска преди 10 години, а преди пет години от Зузана Чапутова, сегашния държавен глава.

Пелегрини ще встъпи в служба публично на 15 юни.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР