Досегашният модел парите следват студента генерира една погрешна логика. Промените

...
Досегашният модел парите следват студента генерира една погрешна логика. Промените
Коментари Харесай

Георги Вълчев, ректор на СУ: Промените трябва да са в посока подобряване на качеството на образованието

Досегашният модел „ парите следват студента " генерира една неправилна логичност. Промените би трябвало да са в посока възстановяване на качеството на образованието. Ако един младеж получи диплом без съответните познания, той не би бил потребен нито на себе си, нито на обществото. Без възстановяване на образованието, сме обречени да произвеждаме безработни висшисти ". Това съобщи нощес проф. Георги Вълчев, ректор на СУ " Св. Климент Охридски " в предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS.

Според него наклонността да се търси прекомерно тясна специализация във висшето обучение не е добра, висшистите би трябвало да наблюдават общата картина на обществата, да умеят да улавят правилния код на времето. „ Ако си учтив като човек да имаш тази сензитивност, правилните решения постоянно ще бъдат намирани ", сподели проф. Вълчев.

„ Сегашната система на финансиране не ни разрешава да предоставяме съответно възнаграждение на труда на нашите сътрудници, заплащането е унизително ниско. Системата не ни разрешава и естествена прехрана на образователния развой, на ежедневните потребности ", сподели той и подчертава, че е належащо да има и нужните финансови разноски.

„ Заплатата на един помощник е равнозначна на един преподавател в междинното обучение. У сътрудниците има доста насъбран обективен яд ", изясни ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски " и добави че и стипендиите са ниски и по тази причина студентите отдават приоритет на работата си.

Вълчев посочи, че университетът е народен капитал. „ Имаме прелестни експерти, които могат да стоят в основата на всяка една полемика. Университетът е бъдещето на страната. Младите хора привикват с мисълта, че в случай че през днешния ден си неудовлетворен от равнището на обществото, от на следващия ден ти ставаш част от това общество и би трябвало да работиш за подобряването му ", добави ректорът на СУ „ Кл. Охридски ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР