Досегашният доставчик на машини за изборите Сиела Норма отказва да

...
Досегашният доставчик на машини за изборите Сиела Норма отказва да
Коментари Харесай

Сиела Норма отказва да доставя още машини за изборите

Досегашният снабдител на машини за изборите " Сиела Норма " отхвърля да достави желаните от ЦИК още 1500 устройства за гласоподаване при плануванаъа от комисията оптималната планирана цена от 6.5 млн. лева без Данък добавена стойност. От компанията настояват, че сумата е прекомерно ниска, а ЦИК пък най-малко към този момент наподобява не е склонна да даде желаната от " Сиела Норма ".

Изпълнителният шеф на компанията Веселин Тодоров взе участие в съвещание на ЦИК в петък и изясни, че доставката на толкоз машини в заложения къс период, дружно с разноските за програмен продукт, флашки ролки, смарт карти и логистика ще коства малко над 15 млн. лева

Не за пръв път при изборите през последните години се стига до проблеми с машинното гласоподаване. Например на парламентарния избор през 2017 година по закон машини трябваше да има във всички секции, само че от ЦИК взеха решение да са единствено в 500. Това докара до дело във Върховният административен съд (ВАС), който анулира решението на комисията и постанови да има устройства на всички места. ЦИК разгласи поръчка в къси периоди за доставка на машини във всички секции. Единственият претендент – " Лирекс ", се отхвърли. " Сиела Норма ", която постоянно е печелила поръчките и е доставяла устройствата, тогава не взе участие.

Сегашният проблем идва на фона на нестихващата акция на против машинното гласоподаване. Бившите ръководещи настояват, че то ще сътвори разнообразни проблеми и по този начин служебният кабинет на президента Радев желае да " събори изборите ".

По-рано тази седмица ЦИК реши посредством процедура за " договаряне без авансово съобщение " да за секциите отвън страната, както и за огромните секции в България. Преди ден пък е било взето решението за оптималната планирана стойност, а от " Сиела Норма " сами са поискали да обяснят за какво няма да вземат участие при тези условия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР