Досегашната уредба дава възможност на всеки чужденец, дошъл в България,

...
Досегашната уредба дава възможност на всеки чужденец, дошъл в България,
Коментари Харесай

Председателят на здравната комисия в НС: Украинските бежанци ще получават здравна помощ както осигурените лица в България

Досегашната уредба дава опция на всеки чужденец, пристигнал в България, да получи незабавна помощ. Очакваме бежанска вълна, която ще нараства. Миналата седмица Министерски съвет взе решение до 31-ви март да няма значение дали бесарабски българин или украинец да получава помощ, в това число здравна. Това съобщи Антон Тонев, ръководител на здравната комисия в Народно събрание, в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия.

Той увери лекарите, че помощта им ще бъде заплатена: “В момента, в който влязат измененията в Народно събрание, ние ще артикулираме по какъв начин медиците ще бъдат обезщетени ”. Промени се чакат в Закона за здравната помощ и Закона за бежанците.

Сумите, нужни за покриване на здравните грижи за бежанци, няма да бъдат високи, нито това ще натовари здравната система, увери Тонев.

“Ние посрещаме най-вече здрави хора. Имаме нужда от настаняване на хора и намиране на детски градини и учебни заведения ”, сподели той.

По думите му бежанците от Украйна ще бъдат третирани като здравноосигурените лица в България. Той беше безапелационен, че лечебните заведения няма да изпаднат в недостиг.

“Всеки, който е минал границата ни и търси протекция, ще получава здравна помощ ”, съобщи Тонев.

“Спешната помощ ще може да понесе допълните хора, които влизат в България. Но в България идват главно здрави хора и по тази причина ние не чакаме да има нараснал % на търсещи здравна помощ. Ще можем да се оправим ”, сподели ръководителят на здравната комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР