Досега Южна Италия беше относително пощадена от коронавируса, но мнозина

...
Досега Южна Италия беше относително пощадена от коронавируса, но мнозина
Коментари Харесай

АФП: Южна Италия е в надпревара с времето при разрастващата се епидемия

Досега Южна Италия беше релативно пощадена от ковид, само че мнозина се тормозят, че районните система за опазване на здравето няма да се оправи, в случай че пандемията се разпростре до тази бедна част на страната. Неаполската болница " Кардарели " се пробва да изпревари събитията и разкрива ново интензивно поделение в постройка " М ", преимунована в " Крило ковид ". В опразнените пространства са останали единствено няколко носилки, само че скоро там ще има най-модерна животоспасяваща инсталация и висок клас лекарства, споделя Франс прес в репортаж от Неапол.

В област Кампания, където се намира Неапол, ситуацията е радикално друго от това в Милано, Северна Италия. По данни от през вчерашния ден тук има единствено един умрял и 154 инфектирани на фона на 827 смъртни случая и близо 12 500 инфектирани в страната. В провинция Калабрия са регистрирани 19 случая, а в прилежаща Базиликата - осем. Специалисти обаче предизвестяват, че Югът не е отвън заплаха, предава Българска телеграфна агенция.

В събота, няколко часа преди формалното оповестяване на ограничаващите ограничения, годни единствено за Северна Италия, в медиите изтече информация за тях. Хиляди италианци от Юга се прибраха със светкавична скорост, трансформирайки се в евентуални преносители на болестта. Само че в Медзоджорно болничната инфраструктура е много по-ненадеждна от тази в Ломбардия. А щом даже тази богата област, която обезпечава над 20 % от брутния вътрешен артикул на страната и в която живее 10 на 100 от популацията, лечебните заведения са изправени пред срив, по какъв начин ще се оправят тези на юг, изтощени от годините на бюджетни ограничавания?

" Югът е по-неподготвен и може да заплати тежка цена ", предизвестява 63-годишният шеф на болница " Кардарели " в Неапол Джузепе Лонго. " Държавата ни споделя да се подготвим. Назначаваме стотици нови лекари, медицински сестри и санитари, добавя той за Агенция Франс Прес.

Седемте южни провинции и островите (Сицилия и Сардиния) разполагат с 1582 кревати в интензивни отделения при 5400 за страната съгласно данни на в. " Република ". Вчера министър председателят Джузепе Конте даде обещание да се положат старания за произвеждане и доставка на профилирано съоръжение в лечебните заведения.

Ако профилираните отделения бъдат пренаситени, " Крилото ковид " в " Кардарели " ще влезе в деяние. Предвидени са осем кревати за интензивни грижи и 12 за тежко заболели. Ако и те бъдат заети на собствен ред, други крила ще бъдат приспособени. Близо до незабавното поделение е разпъната палатка. Там ще се вършат проби на пацентите, идващи без тревожни признаци.

" Северът беше сюрпризиран от вируса, до момента в който ние имаме известно време да се подготвим ", споделя ръководителката на отделението за интензивно лекуване в " Кардарели ", 65-годишната Мария Де Кристофаро. " Лекарите в интензивното бяха разказани като герои, само че ние не можем да вършим чудеса ", предизвести тя.

Според нея мъчно може да бъде целесъобразно решението на мнозина южняци, работещи на север, да се върнат и да донесат вируса в домовете си, излагайки директно на него околните си.

Хората в Неапол обаче се отнасят с схващане към това решение. " Ако бях там, щях да се се опитам да се върна ", споделя 22-годишната Кристина Агоста, пристигнала на брега да погледа Везувий на отсрещната страна на залива.

Двадесет и шест годишната инфлуенсърка Роберта Фуско се разхожда с майка си, откакто наскоро се е върнала от Милано. Тя изяснява, че е прекарала една седмица в самоизолация, само че повече не можела да издържи да не вижда морето. " Тревожим се, само че знаем, че доста хора са подхванали акции за набиране на средства за лечебните заведения и това ще помогне ", споделя младата жена.

Една такава акция, подета от 23-годишната студентка по медицина Федерика Де Мази, е съумяла да събере над 350 000 евро за неаполската болница " Котуньо ", специализира в инфекциозните болести.

" Трябва да си оказваме помощ взаимно, защото за момента не разполагаме нито с нужните запаси, нито с нужното съоръжение ", обобщава Де Мази на уеб страницата gofundme. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР