Досега всичко напомня състезанието Игра на калмари - не е

...
Досега всичко напомня състезанието Игра на калмари - не е
Коментари Харесай

Иля Новиков: Мобилизацията в Русия прилича на сигурна смърт


Досега всичко припомня надпреварата " Игра на калмари " - не е допустимо да го спечелите, само че е допустимо да не стартирате да го играете, споделя известният съветски юрист Иля Новиков във връзка оповестената от Путин готовност.

Могат ли необявената война и оповестената готовност да съществуват взаимно от позиция на законовите правила?

Иля Новиков: Последното, за което би трябвало да се мисли, са законите - съветската власт въобще няма проблеми с измененията в личните си закони. И не се срами да ги нарушава, в случай че няма време да ги промени. Що се отнася до " оповестяването на война "  трябва да имаме поради, че след Втората международна война имаше стотици въоръжени спорове, в това число огромни с милиони жертви, а съвсем дребна част от тях бяха съпроводени от формалното оповестяване на война. 
Редакцията предлага
А за какво на Кремъл му се наложи да разгласи официална мобилизация? Не можеше ли да е скрита, както да вземем за пример по време на афганистанската война?

Иля Новиков: Путин е нерешителен, той е прочут с това, че отсрочва до последната минута всички свои решения, изключително необратимите, и ги взима доста насилствено. През септември.

Неговите съществени аргумента са два. Първият са нуклеарните оръжия, за които явно е наясно, че в случай че ги употребява, ще утежни внезапно личното си състояние - няма да му го простят. А вторият е просто да пратят " пушечно месо " против украинската войска. Има и още нещо, което не трябва да се подценява - това, че. Путин явно разчита, че колкото по-строги са неговите ограничения, които се подхващат под претекста за готовност, толкоз по-малки са рисковете вътре в страната.

Какъв митинг би могъл да спре мобилизацията в Русия и да спре войната - кротичък или различен?

Иля Новиков: Колапсът на Путин не е необикновен и може да стартира от някой район. Като да вземем за пример Северен Кавказ. В Дагестан стана това, което умерено може да бъде наречено мирен митинг - въпреки да не одобрявам доста този израз, тъй като мирните митинги изискват кротичък метод и от двете страни. Когато излезете невъоръжени, а против вас излязат с оръжие, митингът престава да бъде кротичък. Може да не убивате, само че ще бъдете убити.

Ако сходно нещо се случи по едно и също време в разнообразни райони и Путин няма възможност бързо да пренасочи ресурсите си и да потуши всички протести, несъмнено, че може да се стигне до колапс. Но към този момент не виждам признаци, че в идващите седмици ще се случи нещо.

Как тези, които остават в Русия, само че изрично не желаят да отидат на фронта и да убиват украинци, могат да избегнат мобилизацията?

Иля Новиков: Това не е повсеместен проблем. Досега всичко припомня " Игра на калмари ”* - не е допустимо да я спечелите, само че е допустимо да не стартирате да я играете. Те нямат механизъм, с който да принудят хората да отидат в наборните бюра. Но от момента, в който човек отиде там, той към този момент не е стопанин на ориста си. Ето за какво.

Как могат хората, които населяват териториите, в които Русия организира " референдуми ", да защитят себе си и правата си по законов път?

Иля Новиков:. Това не е притча, това е действителност. И когато политиците, измежду които и европейските, ни споделят нещо от рода на: " Нека има договаряния, дано има помирение, дано дадем територии на в подмяна на мир ", би трябвало да се разбере, че това е изцяло цинично и подло.

Не става дума за територии, за няколко квадратни километра земя. Става дума за хора, които нямат безусловно никаква опция да се защитят от това, което им се случва. Те имат три благоприятни условия: да отидат при партизаните, което на процедура значи сигурна смърт; да се опитат да изоставен, в това число през  или да се примирят. Без гаранции и без правна отбрана. Освен всичко друго те могат и да бъдат мобилизирани в съветската войска.

*Южнокорейският сериал " Игра на калмари ” ( " Squid Game " ) показва поредност игри, в които би трябвало да остане единствено един победител - останалите участници са убити. Веднъж записал се в играта, участникът няма право да се откаже.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР