Досега в Русия нито един терористичен акт не се е

...
Досега в Русия нито един терористичен акт не се е
Коментари Харесай

Политолог: В Русия нито един терористичен акт не се е извършвал без пробив в службите за сигурност

Досега в Русия нито един терористичен акт не се е правил без пробив в службите за сигурност, най-често заради корупция. Това съобщи пред БНР доцент Георги Цветков, политолог и специалист по национална сигурност.
 
Жертвите на терористичната офанзива в Подмосковието към този момент са 137. Други 180 души са ранени. Това е най-смъртоносният атентат след 2004 година, когато в учебно заведение в Беслан бяха взети заложници и починаха 334 души.

" Прави усещане, че в една страна, която е във война, наподобява извънредно необичайно, че няколко души, въоръжени с автоматизирано оръжие, могат да влязат на огромно събитие без да срещнат съответна защита по пътя си.
Охраната изобщо не е била въоръжена, съгласно това, което се твърди. Второ - реакцията на силите за сигурност е прекомерно мудна.
Отвори се вратата за изказвания, че за следващ път при тези огромни атентати в Русия става въпрос за някакъв вид провокация.
Трудно е да се изясни пренебрегването на сигналите. Две седмици авансово е имало предизвестия от Съединени американски щати, че са вероятни такива терористични дейности.

Трудно е да се твърди, че атентатът е проведен със знанието на режима на Путин. Но прави мощно усещане неналичието на подготовка, както и бързото залавяне на предполагемите причинители.
Изключително бързо виновността за този терористичен акт беше хвърлена върху Украйна. Политическата интерпретация ще бъде, че Русия е във война, че би трябвало да има готовност на напъните и не може да става въпрос за оттегляне от поставените цели пред така наречен военна интервенция. Не чакам да има ескалация на военните дейности. Не виждам в каква посока би могла да бъде, само че се употребява за вътрешно политическа готовност на режима ".

Той разяснява тезата, че хванатите таджики, симпатизанти на " Ислямска страна ", са били принудително вербувани от съветското министерство на защитата за войната в Украйна и получили бойна подготовка, вземат решение да провеждат офанзива.
" Това е мъчно да се впише в подобен сюжет.
" ИДИЛ Хорасан " е нещо друго от талибаните. Тази формация се появи в границите на войната в Афганистан, само че не е изключително дейна.
Политическият резултат обаче е много сериозен. Показа се, че може да се стигне до сърцето на една огромна страна, която се намира във война ".  

В разследване на демографските процеси в Русия, протичащи се през последните 30-40 години, въпросът за ролята на мюсюлманите става все по-остър, изясни още политологът в предаването " Преди всички ".
" Ролята им става все по-силна. Прякото наличие на етнически руснаци в Кавказ става все по-малко. В бъдеще ще има повече условия за повишаване на въздействието на такива радикални придвижвания ".
Георги Цветков проучва късната обществена изява след атентата на президента Путин.
" Очаквали са да се изяснят повече условия - по отношение на броя на жертвите, както и приемането на съпричастност от другите страни, тъй че това да се употребява за политическо подсилване на режима и провежданата война в Украйна. Те незабавно подеха тази линия, че Русия се е трансформирала в жертва на международния тероризъм, а  Украйна - в гнездо на този тероризъм.
Прекият резултат ще бъде стягане на напъните в Русия за водене на война с пробутване и на готовност ".
От през вчерашния ден и у нас вътрешният министър разпореди по-сериозни охранителни ограничения.
" Не виждам паралели на това, което се случи в Русия и обстановката в България. Не мисля, че има съображение за мярка с повече демонстративно присъстивие с дългоцевно оръжие ".
В обстановката на война наоколо до България няма толкоз значими разграничителни линии, които да оправдават оставането на страната без постоянно държавно управление, съобщи Цветков.
" Времето е доста значимо сега ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР