Досега в разговорите между ПП-ДБ-СС и основните политически сили ГЕРБ-СДС

...
Досега в разговорите между ПП-ДБ-СС и основните политически сили ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Вили Лилков: Ако Борис Бонев бъде предложен отново, ще се превърне в проблем за СОС

„ Досега в диалозите сред ПП-ДБ-СС и главните политически сили ГЕРБ-СДС не взеха присъединяване, а ключът от решението за сполучливата работа на Общинския съвет се държи точно от тези две политически сили. “ Това разяснява пред БНР проф. Вили Лилков – общински консултант от „ Синя София “, за блокирания избор на ръководител на Столичния общински съвет.

„ Чисто аритметично само ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат дружно да образуват политическо болшинство, което да подсигурява непоклатимост на ръководството. Другият вид е ПП-ДБ да се коалират или сключат съглашение с Българска социалистическа партия, което е малко евентуално. Там чисто идеологически двете обединения акцентират разликите между тях “.

На национално равнище видяхме, че разновидността сглобка не върви, акцентира Лилков и добави, че не би желал СОС да влиза в подобен вид на управление и на работа. Според него би трябвало да се подпише съглашение за ръководство, което да бъде подкрепено от ясно болшинство.

„ Ако няма ясно политическо болшинство, и бъдещият ръководител на Общинския съвет, и целият Общински съвет ще бъдат заложници на избрани обстановки на така наречен плаващи болшинства, които с времето се трансформират и в плаващи пясъци, а доста постоянно се трансформират в стопански болшинства и най-после се получават картинки, които на доста места в страната сме виждали.

Председателят на СОС би трябвало да има крепко болшинство, с цел да може да ръководи, другояче ще се трансформира в класен началник, който да успокоява политически пристрастености “, безапелационен е общинският консултант.

Общинският съвет даде 10 дни опция за диалози. В това време би трябвало двете политически сили да намерят пресечни точки, да подпишат стратегия за ръководство – по този начин и кметът ще може да структурира своите цели и да приготви бюджета, и те да станат гаранти, че тази стратегия ще се извършва, изрече мнението си той.

Лилков подсети, че до момента диалозите на равнище водачи на софийските обединения не са довели до резултат. Според него този диалог може би би трябвало да бъде изнесен на по-високо равнище.

Това не ми се искаше, само че до такава степен се е стигнало, сподели той и добави, че би трябвало да се успокоят пристрастеностите и да седнат да си приказват. „ Синя София “ вижда много пресечни точки и общи неща, и те биха ги подкрепили, в случай че бъдат сложени в СОС, разяснява Лилков.

Общинският консултант от „ Синя София “ е сигурен, че диалозите сред първите политически обединения ще доведат до резултат. В противоположен случай това ще значи рецесия и нови избори за Общински съвет.

„ Ако се стигне до нови избори, тези печални герои, които доведоха до това положение на нещата, не би трябвало въобще да си демонстрират главата на последващи избори “, счита той. И означи, че до момента в който вървят разправиите, проблемите към този момент чукат на вратата на кметовете и зам.-кметовете.

Според него, в случай че Борис Бонев бъде препоръчан още веднъж, може би ще се трансформира в проблем за Общинския съвет и той ще би трябвало да реши дали да не направи крачка обратно.

До края на месеца „ Синя София “ ще внесе при кмета целите си.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР