Досега в разговорите между ПП-ДБ-Спаси София“ и основните политически сили

...
Досега в разговорите между ПП-ДБ-Спаси София“ и основните политически сили
Коментари Харесай

Вили Лилков: Ако няма здраво мнозинство, председателят на СОС ще се превърне в класен ръководител

Досега в диалозите сред ПП-ДБ-„ Спаси София “ и главните политически сили ГЕРБ-СДС не взеха присъединяване, а ключът от решението за сполучливата работа на Общинския съвет се държи точно от тези две политически сили.

Това разяснява пред БНР проф. Вили Лилков – общински консултант от „ Синя София “, по отношение на блокирания избор на ръководител на Столичния общински съвет.

„ Чисто аритметично само ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат дружно да образуват политическо болшинство, което да подсигурява непоклатимост на ръководството. Другият вид е ПП-ДБ да се коалират или сключат съглашение с БСП, което е малко евентуално. Там чисто идеологически двете обединения акцентират разликите между тях “.На национално равнище видяхме, че вариантът сглобка не върви, акцентира Лилков и добави, че не би желал СОС да влиза в подобен вид на управление и на работа. Според него би трябвало да се подпише съглашение за ръководство, което да бъде подкрепено от ясно болшинство.

„ Ако няма ясно политическо болшинство, и бъдещият ръководител на Общинския съвет, и целият Общински съвет ще бъдат заложници на избрани обстановки на така наречен плаващи болшинства, които с времето се трансформират и в плаващи пясъци, а доста постоянно се трансформират в стопански болшинства и най-после се получават картинки, които на доста места в страната сме виждали “.

 

„ Председателят на СОС би трябвало да има крепко болшинство, с цел да може да ръководи, иначе ще се трансформира в класен началник, който да успокоява политически стасти “, безапелационен е общинският консултант.

Общинският съвет даде 10 дни опция за диалози. В това време би трябвало двете политически сили да намерят пресечни точки, да подпишат стратегия за ръководство – по този начин и кметът ще може да структурира своите цели и да приготви бюджета, и те да станат гаранти, че тази стратегия ще се извършва, изрече мнението си той.

 

В предаването „ Преди всички “ Лилков подсети, че до момента диалозите на равнище водачи на софийските обединения не са довели до резултат. Според него този диалог може би би трябвало да бъде изнесен на по-високо равнище.

Това не ми се искаше, само че до такава степен се е стигнало, сподели той и добави, че би трябвало да се успокоят пристрастеностите и да седнат да си приказват. „ “Синя София “ вижда много пресечни точки и общи неща, и те биха ги подкрепили, в случай че бъдат сложени в СОС.

Общинският консултант от „ Синя София “ е сигурен, че разговорите сред първите политически обединения ще доведат до резултат. В противоположен случай това ще значи рецесия и нови избори за Общински съвет.

„ Ако се стигне до нови избори, тези печални герои, които доведоха до това положение на нещата, не би трябвало въобще да си демонстрират главата на последващи избори “, счита той. И означи, че до момента в който вървят разправиите, проблемите към този момент чукат на вратата на кметовете и зам.-кметовете.

Според него ако Борис Бонев бъде препоръчан още веднъж, може би ще се трансформира в проблем за Общинския съвет и той ще би трябвало да реши дали да не направи крачка обратно.

До края на месеца „ Синя София “ ще внесе при кмета целите си.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР