Досега в ЕС са издадени 591 милиона сертификата за COVID-19.

...
Досега в ЕС са издадени 591 милиона сертификата за COVID-19.
Коментари Харесай

591 милиона covid-сертификата издадени в ЕС досега

Досега в Европейски Съюз са издадени 591 милиона документа за COVID-19. Това съобщи представител на Европейската комисия, представен от Българска телеграфна агенция. По данни на Еврокомисията, сертификатите са съдействали за повторен растеж в броя на пътуванията с цивилен полети през юли по отношение на същия месец на предходната година.

По думите на представителя европейските документи са приети в 43 страни, от които 16 отвън Европейски Съюз. 60 непознати страни желаят да се свържат с европейската система за документите, с цел да обезпечат взаимно признание с издаваните от тях удостоверения за имунизираните, преболедувалите и изследваните, добави той и уточни, че Европейски Съюз договаря с 27 от тези страни. По думите му, 20 страни от Европейски Съюз употребяват документите освен за пътуванията в Европа, само че и за вътрешни цели. 

Следващата оценка за действието на документите се чака на 31 март следващата година, се отбелязва в известие на Европейска комисия. Уточнява се, че до тогава комисията може да предложи удължение на използването на документите, според от развиването на пандемията.

Междувременно стана ясно, че през последните 10 месеца Европейският съюз е изнесъл над един милиард дози ваксини за COVID-19. Новината съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

" 87 милиона от дозите са били предоставени посредством ръководената от СЗО скица " Ковакс " за страни със междинни и ниски приходи. По-голямата част от износа са поръчки, платени от други страни за дози ваксини, създадени в Европейски Съюз. Отделно от износа през идващите месеци Европейски Съюз ще подари най-малко 500 милиона дози на най-уязвимите страни ", уточни Урсула фон дер Лайен и прикани другите страни също да се засилват.

Декларацията й идва в подтекста на внезапното разделяне сред по-богатите и по-бедните райони във връзка с равнището на имунизиране против коронавиреса. Европейският съюз, Съединените щати, Обединените арабски емирства, Катар, Сингапур и Япония са измежду страните, в които повече от половината от популацията е изцяло имунизирано. В същото време в доста страни в Африка и на други места като Афганистан, Египет, Мианмар и Сирия са имунизирани по-малко от 10% от популацията. 

Европейският съюз, в който 65,6% от популацията е изцяло имунизирано съгласно публична статистика на Агенция Франс Прес, усилва износа на ваксини. Подобно е ситуацията и в Съединените щати, където 57% от популацията е изцяло имунизирано. Миналата седмица президентът Джо Байдън съобщи, че държавното управление му усилва даренията си за Африка до общо 67 милиона дози.

Страните от Г-20 поеха ангажимент за по-справедливо систематизиране на имунизациите против ковид, откакто при започване на месеца ръководителят на СТО Нгози Оконджо-Ивеала уточни, че от повече от шест милиарда дози ваксини, сложени по света, единствено 1,4% от хората в бедните страни са изцяло имунизирани.

Европейският съюз е въвел механизъм за надзор на износа на ваксини, според който дозите, които ще бъдат изпратени в чужбина, би трябвало да бъдат утвърдени първо от Брюксел и от държавата-членка, в която са създадени.

" Винаги сме споделяли нашите ваксини заслужено с останалия свят. Изнесли сме толкоз, колкото сме доставили на жителите на Европейски Съюз. Всъщност най-малко всяка втора ваксина, създадена в Европа, се изнася. Заедно с президента Байдън се стремим до идната година равнището на имунизация в международен мащаб да доближи 70% ", сподели фон дер Лайен. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР