Досега се възхищавахме на италианците за тяхното сладко „Dolce far

...
Досега се възхищавахме на италианците за тяхното сладко „Dolce far
Коментари Харесай

Почивен ден е, да се посветим на никсен - изкуството да не правиш нищо

Досега се възхищавахме на италианците за тяхното сладко „ Dolce far niente” – удоволствието да не правиш нищо.

Сега се оказва, че и датчаните, тези сякаш северни и работливи хора, също имат специфична дума за това значимо умеене – никсен.

След Hygge, което ни научи да сътворяваме уют и да му се любуваме, niksen ни оказва помощ да си починем даже от основаването на уюта.

“Живеем в общество, в което непрестанно се приказва за реализиране на цели. Имаме проекти даже за свободното си време – да посетим тези и тези дестинации, да създадем това и това, още преди да сме навършили 40.

Това бягане извънредно изморява “, изяснява Каролиен Хаминг, треньор по личностно самоусъвършенстване.

 жена лежи Pixabay

За да ви се получи положението „ никсен “, просто би трябвало да не вършиме нищо за известно време. Да си лежите и да слушате музика. Да гледате през прозореца хората, които вървят по улицата.

Да се возите в градския превоз и да гледате пред себе си.

Звучи доста елементарно, само че ние към този момент сме привикнали да запълваме всяка свободна минутка с нещо – или да мислим за работа, или да се ровим в телефона от боязън да не пропуснем нещо значимо.

“Животните в природата прекарват 2/3 от времето си като не вършат нищо. Просто си вървят по всички страни, прозяват се и чакат да пристигна време за ястие. Мисля, че и ние можем да си позволим да живеем по-спокойно “, добавя Каролиен.

 жена лежи Pixabay

Можете да започнете още в този момент, като си отделите 2 минути, в които да се порадвате на тази фотография и нищо повече:

 жена лято плаж остров Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР