Досега руският президент Владимир Путин трябва да е разбрал, че

...
Досега руският президент Владимир Путин трябва да е разбрал, че
Коментари Харесай

Хибридната война и перспективите за руско нахлуване в Украйна

Досега съветският президент Владимир Путин би трябвало да е схванал, че очевидно навлизане в Украйна би предизвикало стопански вреди на Русия. Той обаче може би счита, че хибридни офанзиви могат да му оказват помощ да реализира задачите си на по-ниска цена. Западът може да направи повече, с цел да го освободи от тази неправилна визия, написа в. " Уолстрийт джърнъл " в публицистична публикация.

Хибридните офанзиви към този момент са почнали в Украйна. Украинските служби за сигурност оповестяват за стотици подправени бомбени закани от началото на годината, довели до затваряне на някои учебни заведения. Кибератака блокира няколко украински държавни уеб страницата този месец, а на една от засегнатите интернет страници хакерите бяха сложили предупредително обръщение, гласящо " опасявайте се и очаквайте нещо по-лошо ". Според Киев офанзивата е била осъществена от съветския съдружник Беларус, което усложнява въпроса по какъв начин да се отвърне на сходни дейности, показва изданието.

Блокирането на няколко уеб страницата и отправянето на бомбени закани не са изключително сериозен проблем. Но възможна хакерска атака, която да блокира електроснабдяването в Украйна или мрежата ѝ за доставка на нефт и газ, може да докара до гибелта на голям брой украинци, които биха били оставени без отопление при жестоките студове в страната. А дестабилизирането на ядреноенергийната инфраструктура на Украйна може да бъде още по-катастрофално. Хибридните офанзиви също по този начин може да бъдат ориентирани против нежната народна власт на страната, акцентира вестникът.

Украйна не е членка на НАТО, само че едни оставени без отговор хибридни офанзиви са опасност за ползите на алианса, сходно на едно стандартно навлизане. Тази година се планува НАТО да разгласява нова " стратегическа идея ". По традиция алиансът се е съсредоточавал върху отбраната на териториалната целокупност на своите членове от стандартни закани, само че хибридната война би трябвало да има значима роля в документа, а това значи опълчване на хибридни закани и възпирането им посредством наказателни ограничения, разяснява " Уолстрийт джърнъл ".

Страховете на Запада за идно съветско нахлуване против Украйна не се споделят в Киев, написа в. " Гардиън ".

Британски политици и ръководители от разузнаването през последната седмица ускориха предизвестията за евентуално навлизане на Русия в Украйна, само че все пак не е ясно, че вероятно военно нахлуване е станало по-сигурно. Подобни паники се показват и от Съединени американски щати. В Киев обаче това безпокойствие не се споделя. Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в петък, че нарасналото напрежение с Русия не е нещо ново. " Ние сме в тази обстановка от осем години ", сподели той.

Анализът в Украйна се разграничава от западната оценка за рецесията, обсъждана главно във боен проект. Киев счита, че съветският президент Владимир Путин се стреми към дълготрайна дестаблизация на Украйна и че може да има други цели с изключение на навлизане, отбелязва изданието.

При всички положения картината може да не се обясни преди март, когато вероятно навлизане стане мъчно от логистична позиция. Украински чиновници обаче споделят, че друга рецесия може да се развихри наесен. Киев също по този начин счита, че възможни различни разновидности за Путин биха били реализиране на признание на сепаратистките райони Донецк и Луганск и публично изпращане на съветски войски в тези региони под формата на мироопазваща задача, разяснява " Гардиън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР