Досега решенията на общинските съвети ставаха известни от стенограми, публикувани

...
Досега решенията на общинските съвети ставаха известни от стенограми, публикувани
Коментари Харесай

Парламентът реши: Гледаме заседанията на общинските съвети на жив...

Досега решенията на общинските препоръки ставаха известни от стенограми, оповестени след съвещанията. И в този момент съвещанията от някои огромни градове като София и Пловдив се излъчват онлайн, само че не беше наложително. С признатите промени се цели да се даде повече бистрота при взимането на решения.

 

Промените в закона за локалната администрация бяха инициирани от  " Продължаваме промяната - Демократична България "  (ПП-ДБ) и получиха поддръжката на всички политически сили. Те влизат в действие от 1 февруари, като се изключи текстовете, свързани с онлайн излъчването, които влизат в действие от 1 юли.

 

Записите от съвещанията ще се съхраняват на съответната интернет страница.

 

На живо в интернет ще се излъчват и съвещанията на комисиите в общинския съвет.

 

Отхвърлен беше текстът, който предвиждаше решенията на общинския съвет, взети в открити съвещания, да се одобряват с поименно гласоподаване и това да се отразява в протокола от сесията.

 

Според Николай Нанков от ГЕРБ и сега, с решение на общинския съвет, точките може да се гласоподават поименно.

Според Коста Стоянов от " Възраждане " измененията в общите устройствени проекти са един от образците за стратегически документи, при които би трябвало да има поименно гласоподаване.

" Публикуването на дадени документи може да се окаже неетично и незаконосъобразно. Може да има персонални данни, търговски секрети ", каза Марин Маринов от ГЕРБ.

 

Промените в закона задължават още общинските препоръки да разгласяват авансово дневния ред на идните си съвещания в копируем формат. Те ще би трябвало да основат и обществен електронен указател на питанията на общинските съветници към кмета и отговорите на тях.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР