Досега повечето от оценките на наблюдатели, които анализират перспективите за

...
Досега повечето от оценките на наблюдатели, които анализират перспективите за
Коментари Харесай

Най-накрая газът става геополитическо оръжие на Русия

Досега множеството от оценките на наблюдаващи, които проучват вероятностите за борба сред Русия и Запада, се сближиха в един миг. А точно, че Русия, която инициира военната интервенция, и Украйна като територия, на която се водят военни дейности, ще пострадат несравнимо повече от Европейския съюз, който пое по-голямата част от тежестта, обвързвана с резултата на бумеранг на глобите.

Тези оценки даже се удостоверяват от числа: съгласно разнообразни оценки спадът на съветския Брутният вътрешен продукт може да бъде или 8-9%, или 3-5%. Спадът на Брутният вътрешен продукт на Украйна е доста по-голям - 40-45%. Но Брутният вътрешен продукт на еврозоната, съгласно последните прогнози на „ Барклис “, все пак би трябвало да нарасне с 2,8% тази година и да се забави до 0,5% през 2023 година Забавянето на темповете на напредък може да демонстрира идна криза, само че въпреки всичко, както виждаме, не приказваме за негативни стойности.

Картината се промени фрапантно, когато „ Газпром “ доста ограничи доставките на газ през „ Северен поток-1 “ (поради проблеми с газопомпените елементи на „ Сименс “, които се ремонтират в Канада). Сега Европейски Съюз се пробва да позволи въпроса за връщането на това съоръжение на Русия, макар канадските наказания. Независимо дали ще бъде върнато или не, в Брюксел съществено се чудят дали доставките на газ ще бъдат възобновени в същите размери, или противоположното - ще бъдат изцяло спрени. Посочва се даже датата на евентуалното прекъсване на изпомпването - 1 юли. В Германия към този момент е въведен вторият стадий от спешния проект при положение на проблеми в газовия бранш. Третият стадий към този момент включва ръчно систематизиране на стеснен запас с фокус върху обществената сфера.

На този декор се промени и оценката на вероятностите на най-голямата стопанска система в еврозоната. Изданието „ Билд “, базирайки се на изследване на Асоциацията на баварския бизнес, оповестява: неочакваното прекъсване на доставките на съветски газ ще докара до спад на немската стопанска система с 12,5% и загуба на 5,6 милиона работни места. Тези оценки към момента са доста надалеч от евентуалния мащаб на спада на украинския Брутният вътрешен продукт. Но те към този момент надвишават – и то доста – даже песимистичните прогнози за свиването на съветската стопанска система.

Дешифрирайки свястно цифрата за падащия Брутният вътрешен продукт, „ Билд “ написа, че немските промишлености, наранени от съкращаването на доставките на газ, в това число стъкларската, металургичната и хранително-вкусовата индустрия, ще претърпят загуби от към 50 милиарда евро. Загубите ще бъдат неведнъж по-големи, като се вземат поради косвените загуби, дължащи се на спиране на индустриалните и веригите за доставки в други промишлености, изпълнени със загуба от над 140 милиарда евро.

Според Евростат годишната инфлация в 19 страни от еврозоната доближи 8,1% през май. Цифрата, която не е впечатляваща за елементарните хора в постсъветските страни, обаче е рекордна за последните десетилетия. В същото време потребителската инфлация може да не отразява действителния капацитет за напредък на цените. За разлика от индустриалната инфлация, която реагира по-бързо на отрицателните фактори в стопанската система, потребителската инфлация се отразява в общоприети индикатори с известно забавяне. Така през април, съгласно същия Евростат, индустриалната инфлация в Европейски Съюз сложи безспорен връх в цялата история на наблюденията, достигайки 37,2% на годишна база. В рамките на няколко месеца точно тази стойност може да докара до повишение на потребителските цени, което е значимо за жителите на Европейски Съюз.

Ако изчисленията на Асоциацията на баварския бизнес са правилни, тогава дълбочината на рецесията на немската стопанска система може да се трансформира в проблем за стабилността на целия Европейски съюз. Но за какво Берлин въобще смяташе, че Москва може би се стреми към цялостно прекъсване на доставките? И тук ни оказват помощ резултатите от последната среща на върха на Г-7, на която беше разискван въпросът за въвеждане на пределни цени на газа от Руската федерация. Под предлог за ограничение на облагата, която Русия получава от износа на енергийни запаси, а в действителност - за понижаване на цените, които се образуват във връзка с борсовите котировки на самия Европейски Съюз - и се възнамерява въвеждането на подобен ценови таван.

Това е случай, когато очите се опасяват, само че ръцете работят. Очевидно Брюксел към момента няма схващане по какъв начин Русия може да реагира на въвеждането на наложително понижение на цените. Споровете сред Русия и Украйна за цената на газа в края на далечната 2008 година в последна сметка доведоха до блокиране на преноса за няколко дни и разтърсвания в Европейски Съюз. В същото време равнището на напрежение в разногласието тогава беше несравнимо с равнището на борба сред Европейския съюз и Русия в този момент.

Сега страните евентуално се пробват да схванат къде се намира границата, оттатък която доставките на газ за Европейски Съюз, поради равнището на геополитическа борба, ще станат неизгодни за Москва. По-специално, като се вземе поради курсът, подхванат от Европейския съюз за цялостен отвод от енергийни източници от Русия. Руският газ, за който Западът приказва като за геополитическо оръжие от началото на 2000-те, най-сетне се трансформира в такова.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР