Досега не сме се сблъсквали с подобна проблемна ситуация –

...
Досега не сме се сблъсквали с подобна проблемна ситуация –
Коментари Харесай

Христина Христова за Бюджет 2023: Ще има напрежение, трябва да се търси баланс между приходи и разходи

Досега не сме се сблъсквали с сходна проблематична обстановка – да нямаме бюджет през месец юли. Това докара и до неговото бързо правене. Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime някогашният министър на труда и обществената политика Христина Христова.

Дебатите в Националния съвет за тристранно съдействие през днешния ден бяха извънредно съществени. Синдикати и работодатели спориха доста. Трябва да бъдем справедливи и реалисти. В последната седмица чух по какъв начин обществените заплащания са замразени, сподели Христова.
Аз направих един разбор на бюджета в тази част за обществените заплащания. Слагам на страна макроикономическата рамка, където съгласно финансистите също има въпросителни. При всички случаи ще има напрежение и би трябвало да бъде потърсен салдото сред доходи и разноски.
Един бюджет има две съществени функционалности – от една страна да основава условия за стопанската система и за бизнеса, с цел да създава Брутният вътрешен продукт, изясни Христина Христова. Другата му функционалност визира редицата обществени заплащания. Увеличени са заплащанията, свързани с възнагражденията на асистентите за персонална помощ. Направи се промяна и на нова основа, като от първи юни заплащанията стават на основата на линията на беднотия. В целевите помощи за отопление също има нарастване. Има доста заплащания, които се обезпечават с бюджет, разясни тя.
Винаги съм твърдяла, че парите на българските данъкоплатци би трябвало да се целенасочват и би трябвало да се разходват рационално, да се дават единствено на тези, които се нуждаят от тези пари.
Минималната пенсия ще стане 523 лева след 12-процентното нарастване. Хората, които са под линията на беднотия, в пенсионна възраст, би трябвало да получат обществено подкрепяне, само че при избрани критерии, сподели още някогашният обществен министър. Може тези средства да не са единствения приход на един пенсионер – той може да взима пари от наеми, отдаване на земи под аренда и други, по тази причина и би трябвало да се прави изследване, преди да се раздават помощите, уточни Христова.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР