Досега Монтажи е свършила работа за 2.5 млн. лв. За

...
Досега Монтажи е свършила работа за 2.5 млн. лв. За
Коментари Харесай

"Монтажи" ще ремонтира 182 язовира със 186 души персонал

Досега " Монтажи " е свършила работа за 2.5 млн. лева За ремонт на язовири са планувани 500 млн. лева

© Юлия Лазарова Държавното " Монтажи " е получило контракти за ремонт и реорганизация на общо 182 язовира, за които през лятото на 2018 година държавното управление отпусна 500 млн. лева на притежателя му - Държавната консолидационна компания (ДКК). В същото време личният състав на сдружението и районните му структури сега е 186 души. Това излиза наяве от писмени отговори на министъра на стопанската система Емил Караниколов на питания на депутатите Крум Зарков и Стефан Бурджев от Българска социалистическа партия.

Министърът не дава отговор на въпроса дали " Монтажи " употребява подизпълнители или външни услуги. Това обаче не са единствените контракти, по които сдружението работи, като единствено най-актуалният различен ангажимент е незабавното създаване на 13.5-километровия тръбопровод от Мало Бучино до Перник.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Първите седем

Това, което излиза наяве от формалната информация, е, че до момента са подписани контракти за ремонт и реорганизация на общо 182 язовира. От тях с открити строителни площадки са 45 обекта, а действителни действия текат по седем язовира. Те включват " До село " (община Камено), " Мънгови ливади " (Хисаря), " Дорука 2 " (Асеновград), " Конска " (Брезник), " Баня 3 " и " Панагюрище 1 " (Панагюрище) и " Пазар дере " (Угърчин). Общата стойност на тези поправки е 15.3 млн. лева, като досега са осъществени работи за 2.5 млн. лева

В развой на възлагане е ремонтът на още 58 язовира. От министерството прецизират, че възложител е ДКК, а реализатор - " Монтажи ". Най-вероятно това е станало на правилото in-house, който разрешава едно държавно сдружение да разпорежда на друго сдружение със същия принципал поръчки без търг и конкурс. Въпреки това няма обществена информация на какво законово съображение са предоставени ремонтите.

ДКК ръководи държавни активи за стотици милиони, а през лятото на 2018 година беше избрана да разпорежда ремонтите на държавните и общинските язовири, като за задачата капиталът й беше повишен с 500 млн. лева посредством бюджета на икономическото министерство. ДКК обаче даже няма личен уебсайт и гореспоменатите контракти с " Монтажи " не са оповестени на никое място, в това число в регистъра на Агенцията за публични поръчки.

Спорен потенциал

Неясно остава по какъв начин ще бъдат направени ремонтите на всичките 182 язовира, в случай че в " Монтажи " сега работят 186 души. В численост влизат даже хората от централното ръководство в София, както и териториалните бази на компанията в Плевен, Перник, Карнобат и Девня. Според министерството в 70-годишната си история " Монтажи " е изпълнявало " редица значими планове в усложнени условия ", само че истината е, че през последните години активността му е оскъдна.

Сега отвън мегапоръчките, които предстоят от компанията майка ДКК, " Монтажи " извършва и други контракти. Компанията неотдавна беше избрана като реализатор на 13.5-километровия тръбопровод, който би трябвало незабавно да свърже Перник с резервоара при Мало Бучино. В средата на 2018 година пък друго държавно сдружение на ДКК - " Еко антрацит ", подписа рамково съглашение с " Монтажи " за рекултивация на остарели мини за 120 млн. лева за период от 4 години. Парите бяха отпуснати на " Еко антрацит " от бюджетния остатък за 2017 година Отделно от това от отговора на Караниколов излиза наяве, че поделението на " Монтажи " в Карнобат извършва действия по 26 поръчки за направа на железни структури, а поделението в Перник - по 40 предоставени поръчки за строително-монтажни работи. Като се има поради потенциалът на компанията, това надали може да става без подизпълнители. От министерството обаче не прецизират дали има подписани такива контракти. Според Закона за публичните поръчки обаче при инхаус търговете компанията няма право да превъзлага дейностите на подзпълнители.

Отчетът на " Монтажи " за деветмесечието на 2019 година демонстрира, че приходите й внезапно се повишават - до 19.8 млн. лева от 2.4 млн. лева година по-рано, посредством основно на нарастването на незавършеното произвеждане. Компанията обаче продължава да работи на загуба, въпреки и намаляваща (-782 хиляди лева.).

Поверително за язовирите

Въпреки неколкократните опити на " Капитал " да получи информация за това какъв брой от 500-те млн. лева за язовирите са употребявани до момента от отрасловото министерство не бяха изключително кооперативни. Два пъти публицисти изпращат запитвания по реда на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), министърът препраща заявката по подготвеност към ДКК, а от там резервират безмълвие. Последното питане е от 3 декември, като министър Караниколов отговори чак на 29 януари, а законоустановеният период е 14 дни. Сега се чакат отговори от Ясен Спасов, изпълнителен шеф на ДКК.

Частична изясненост в този момент дава отговорът на депутатското запитване, откакто преди няколко дни тези данни бяха предоставени на уеб страницата mediapool.bg, още веднъж по ЗДОИ. От ведомството настояват, че информация за язовирите, за които са подписани контракти, е оповестена на уеб страницата на министерството, само че на процедура такава не може да бъде открита. Нещо повече - под самия лист в справката, която е предоставена на депутатите, е написано Confidential (поверително).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР