Досега Иван Гешев обвиняваше единствено Бойко Борисов за опита да

...
Досега Иван Гешев обвиняваше единствено Бойко Борисов за опита да
Коментари Харесай

Мафиотски пазарлък. Защо Гешев за първи път сам заговори за Пеевски

Досега Иван Гешев обвиняваше само Бойко Борисов за опита да бъде свален от поста основен прокурор. Изненадващо в понеделник той упрекна за това и Делян Пеевски. Това съответства с връщането на Пеевски на първия ред в политиката. Какво е мястото на депутата от Движение за права и свободи в българската политическа действителност?

В понеделник основният прокурор Иван Гешев упрекна депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски , че е провел предварителното му премахване, наред с водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Досега Гешев нито един път не беше споменавал името на Пеевски, като в продължение на цялостен месец повтаряше само, че зад опита за свалянето му стои Борисов.

" Вярвам в сътрудниците си, в правосъдната власт, членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС), че няма да влязат в политическия график, може би графика на Делян Пеевски и на Бойко Борисов ", сподели Гешев на влизане в постройката на Висшия правосъден съвет.

Само няколко часа по-късно съветът Гешев от поста му на основен прокурор. Горните думи бяха и последният му коментар всъщност. Във вторник Гешев сподели, че ще приказва още веднъж чак откакто президентът Румен Радев подпише указа за отстраняването му и Конституционният съд се произнесе дали то е било законно.

" Гешев обича да си служи със знаци. Споменаването на Пеевски в неговата глава е нещо по-различно ", сподели в изявление за Свободна Европа Сибина Григорова , ръководещ редактор на уеб страницата Булевард България.

" Това е мафиотски пазарлък, в който той споделя – аз имам нещо за теб ", счита Григорова.

Пеевски обаче от дълги години упражнява напълно действително въздействие върху българската правосъдна система, добавя съоснователят на неправителствената организация " Антикорупционен фонд " Николай Стайков . По думите му данни за интервенция на Пеевски при избора на членове на Висш съдебен съвет да вземем за пример има още отпреди 10 години.
Най-важното от интервютоЕдната от версиите [защо Пеевски държи да е член на конституционната комисия] е " Магнитски ". Че това е някаква форма на изпиране и на доказване на американците, че нещо са се объркали по въпроса.Трябва да имаме поради, че с Пеевски и назначението му преди 10 години [за началник на ДАНС], институциите не работят по този начин, както би трябвало да работят в една правова и демократична страна. Повечето спорове са Делян Пеевски - Цветан Василев, Делян Пеевски -Цветан Цветанов, Делян Пеевски - Бойко Борисов и това е може би най-пагубното за една народна власт – в случай че процесите можем да ги разбираем през скарването на двама души.Институциите не могат да не престават по същия метод. Предстои огромна промяна в антикорупционните институции, нови хора най-вероятно ще дойдат в прокуратурата. Много комплицирано ще бъде още веднъж да бъдат конфигурирани същите подвластни хора. Голямото разбъркване в институциите доста мъчно ще разреши прошка на това, което е ставало до момента.Ако преди 10 години въпросът беше КОЙ, то през днешния ден е КОГА - по кое време България ще има естествени институции, които да борят корупцията. Кой е Делян Пеевски?
Делян Пеевски е народен представител от Движение за права и свободи, който през годините неведнъж е определян като олигарх и медиен магнат.

Когато е единствено на 21 години, той е назначен от държавното управление на Симеон Сакскобургготски за парламентарен секретар на министъра на превоза и началник на борда на " Пристанище Варна " . По-късно е назначен за следовател, заместник-министър на държавната политика при бедствия и повреди в държавното управление на Сергей Станишев, като до момента в който е на този пост през 2007 година против него се води дело за изнудване. Прокуратурата обаче не намира доказателства.

На 14 юни 2013 година назначението му за началник на Държавна организация " Национална сигурност " ( ДАНС ) от кабинета " Орешарски " провокира всеобщи митинги. Пеевски се отдръпва от поста, само че митингите не престават повече от 400 дни.

През 2014 година банкрутира една от най-големите банки в страната - Корпоративна комерсиална банка ( КТБ ), а името на депутата от Движение за права и свободи се появява неведнъж в документи, свързвани с делото за източването ѝ. Прокурорът по делото е Иван Гешев и той не открива условия, свързващи Пеевски с банката. В годините остават непроверени, че измежду доказателствата по делото за банкрута на КТБ попадат голям брой следи, свързващи Пеевски.

През 2021 година Пеевски беше глобен от Съединени американски щати по поради корупция. По-късно наказания поради корупция му наложи и Англия.
Защо Пеевски желае да написа Конституцията?
Именно поради тази биография наличието на депутата от Движение за права и свободи в комисията по конституционни въпроси в Народното събрание беше несъмнено като проблематично. Миналата седмица Движение за права и свободи изиска той да стане член на тази комисия, която следва да изготви промени в главния български закон. Това ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН " и индиректно с отхвърли на депутатите от " Възраждане " да вземат участие в гласуването.

Според Сибина Григорова едно от обясненията за какво Пеевски желае да бъде част от тази комисия са глобите, наложени му от Съединени американски щати по закона " Магнитски ".

" Това е някаква форма на изпиране и на доказване на американците, че нещо са се объркали по въпроса ", разяснява Григорова.

" Мисля, че глобите " Магнитски " доста се подценяват в България, това не са по никакъв начин приятни наказания, нарушават ти метода на живот, твоя и на фамилията ти. Затова Пеевски ще направи доста неща, които да му оказват помощ да почисти името си ", добави тя.
Защо Гешев заприказва за Пеевски?
Според журналистката споменаването на името на Пеевски от основния прокурор Иван Гешев е част един " мафиотски " метод на връзка. По думите ѝ по този начин Гешев е опитал да " спазари " оставането си на поста основен прокурор.

" Гешев, говорейки по този метод, споменавайки имена и правейки знаци, това е мафиотски пазарлък , в който той споделя – аз имам нещо за теб ", счита тя.

Според нея заканата на Гешев по Българска национална телевизия и последвалият му отвод също са част от инструментите му в този пазарлък.

" Защото в последна сметка Иван Гешев в годините обратно е част от същата тази група и в действителност те знаят доста един за различен. Въпросът е до каква степен биха стигнали. Но това не е резистентен вид за решение на въпросите в тази страна – по тази причина когато в понеделник вечерта Висш съдебен съвет реши, че желае да уволни Гешев, това не беше мотив за наслада. "
Какво е въздействието на Пеевски в правосъдната система?
От дълги години се приказва за въздействието на Пеевски по основни кадрови въпроси в правосъдната система. По думите на Николай Стайков това въздействие е действително, а началото му може да бъде проследено минимум до назначението през 2012 година на тъста на Пеевски - Васил Петров - за член на Висш съдебен съвет.

Свидетелствата за въздействие включват обвиняванията, че депутатът от ГЕРБ е оказвал напън, обвързван с " Булгартабак ", през 2007 година, както и като някогашния ръководител на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов или някогашния ръководител на Софийския областен съд (СРС) Методи Лалов.

Заради биографията на Пеевски обаче въздействието му не се лимитира единствено със правосъдната система.

" Пеевски е един феномен. Буквално единственият човек, който може да влиза в Народното събрание и да споделя „ Добър ден, сътрудници “ на политиците; като излиза при публицистите, да споделя „ Добър ден, сътрудници “; като отива в ДАНС на разпит, да споделя „ Добър ден, сътрудници “, тъй като той е бил ден и половина ръководител на ДАНС; и като отива на разпит в прокуратурата, да споделя „ Добър ден, сътрудници “, тъй като той е бил следовател. Няма (друг) подобен политик ", разяснява Стайков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР