Досега един ред анализ на причините за неизпълнението не сме

...
Досега един ред анализ на причините за неизпълнението не сме
Коментари Харесай

Иван Таков: Управляващите в Столична община са много слаби в планирането на бюджета

Досега един ред разбор на аргументите за неизпълнението не сме получили в СОС, споделя заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет от Българска социалистическа партия

Управляващите в Столична община са доста слаби в планирането на бюджета. Тази оценка даде заместник-председателят на Българска социалистическа партия – София, на групата на социалистите в СОС и на Комисията по финанси и бюджет Иван Таков. „Това е единственият извод, който можем да създадем, поради сериозното несъблюдение на бюджета и в приходната, и в разходната част. Регистрираме го всяка година, откогато ГЕРБ ръководи Столична община, разяснява той.

Иван Таков е безапелационен, че бюджетът на Столична община би трябвало да е израз на политики, а не просто една счетоводна информация. „През последните 10 години ръководещите в София ни оферират тъкмо това – счетоводна информация, сподели той. – Дават ни я десетина дни преди сесията, на която би трябвало да бъде гласуван бюджетът на Столична община. Няма разискване с общинските съветници, няма авансово показване в непрекъснатите комисии, няма нищо“.

Заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет посъветва ръководещите в Столична община първо да погледнат осъществяването на бюджета през последните години, вместо да се оплакват, че имат потребност от спомагателни средства и им липсва поддръжка от страната. „Бюджетът на Столична община е над 2 милиарда лв., само че 211 милиона от тях са временен излишък от предходната година. Около 300 милиона са останали не усвоени от финансовата стратегия за 2021 година, съобщи той. – А повода е точно тоталната липса на потенциал на ръководещите в София. От години управлението на Столична община не усвоява даже средствата, които единствено е предвидило“.

Заместник-председателят на Комисията по финанси и бюджет в СОС е безапелационен, че „обективните причини“, с които ръководещите оправдават неизпълнението на бюджета всяка година са демонстрация на безнаказаност. „Досега един ред разбор на аргументите за неизпълнението не ни е препоръчан, съобщи Таков. – Бюджетът е израз на политики, само че и на желанията на ръководещите в Столична община за това какво желаят да свършат през идната година. Но преди този момент би трябвало да създадат разбор както на свършеното, по този начин и на пропуските през миналата. Техните „обективни причини“ главно са закъснение в процедурите и обжалвания. А това ръководство на Столична община е от 13-14 години. Ако и в този момент не е наясно, че са вероятни такива проблеми и не ги планува, това значи, че планирането им е доста слабо“.

Иван Таков означи, че казуса с планирането доста ясно може да се види и в приходната му част. „За предходната година има преизпълнение в частта имуществени налози, уточни той. – Ние, от Българска социалистическа партия, го бяхме планували. Затова настоявахме в бюджета за предходната година да бъдат планувани в допълнение 30 милиона лв., главно за просветителна и вътрешноквартална инфраструктура. Подходихме консервативно в нашите предвиждания, тъй като се намирахме в здравна рецесия. А действително преизпълнението е 50 милиона лв.. Тези средства можеше да бъдат планувани рационално и да бъдат употребявани за възстановяване на изискванията за живот в града ни. Същевременно в действия на директно послушание на Столична община, касаещи доходи от благосъстоятелност, има съществено несъблюдение, което демонстрира неналичието на подготвеност и потенциал от страна на управляващите“.

Бюджетът на Столична община следва да бъде импортиран за гласоподаване от СОС до края на месеца. В момента тече разискването му в другите комисии.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР