Досега бяхме във възходящ икономически цикъл. Той ще продължи и

...
Досега бяхме във възходящ икономически цикъл. Той ще продължи и
Коментари Харесай

Експерт бие тревога: Навлизаме в спад на икономиката и рецесия през 2019 година

Досега бяхме във прогресивен стопански цикъл. Той ще продължи и тази година с малко по-ниски стойности за световната стопанска система и със същите за България. Компаниите, включени в състава на показател S&P 500, влязоха в мечи пазар, над половина от тях изгубиха 20% от цената си в последната една година. За мен този показател е значим индикатор, защото се отразява на световната стопанска система. Тя върви към низходящ цикъл. Очакваме стопанската система да навлезе в спад или криза, като всякога рецесията произтича от Съединени американски щати. Китай също повлиява. Това съобщи икономистът Георги Найденов пред телевизия " Блумбърг ", съобщи Блиц.

" Българската стопанска система ще резервира един постоянен растеж от сред 3,5 и 3,9% за 2019 година Безработицата ще продължи да понижава, защото бизнесът изпитва апетит за фрагменти. Впоследствие ще стартираме да виждаме изстудяване. Важно е да стартираме да мислим за идващия стопански цикъл и за това, по какъв начин да имаме задоволително заделени средства, с цел да сме подсигурени. Държавата също би трябвало да има буфери в бюджета, които да посрещнат ударите. Бизнесът ще би трябвало да свие разноските си и да понижи работната ръка. Все отново считам, че бизнесът в България е прагматичен ", добави икономистът.

Китайската стопанска система влиза в развой на изстудяване, уточни Найденов. " Китайската централна банка се пробва посредством редица тласъци да увеличи потреблението. Според някои анализатори тя е подготвена даже да намали лихвените проценти. Това по-скоро е изненадващо и безразсъдно, тъй като по този начин Китай рискува да натрупа нови задължения и да заплаши стабилността на юана. От държанието на Китай и Съединени американски щати зависи определянето на рецесията. След последните данни за китайския импорт и експорт Съединени американски щати ще се опитат да усилят натиска, макар че не се знае какви принадлежности ще бъдат употребявани за това ", загатна още той.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР