Досега американската компания Tesla остава лидер в продажбите на електрически

...
Досега американската компания Tesla остава лидер в продажбите на електрически
Коментари Харесай

Китайските производители на електромобили събират инвестиции, за да се противопоставят на Tesla

Досега американската компания Tesla остава водач в продажбите на електрически транспортни средства в Китай. През 2020 година продажбите ѝ в Поднебесната страна възлизат на 147 445 електрическия автомобил. Сега, три от водещите производители на електрически транспортни средства в Китай - Li Auto, NIO и Xpeng - възнамеряват да се опълчват съществено на превъзходството на Tesla. За задачата те ще създадат вторично обществено предложение на чсат от своите акции, като това би трябвало да стане още през 2021 година, оповестява Reuters, базирайки се на източници, осведомени с проектите на фирмите.

Всяка от трите компании възнамерява да даде минимум 5% от акциите си, което поради настоящата им стойност на тържищата в Ню Йорк ще разреши на производителите да наберат общо сума от над 5 милиарда щатски $. При първичните им обществени предлагания в Съединени американски щати през 2018-2020 те събраха 14.7 милиарда $. Както отбелязва South China Morning Post, 2021 година би трябвало да бъде основна за бранша на електрическите транспортни средства в Китай. Според прогнозите на множеството специалисти в промишлеността продажбите на екологични коли в страната ще набъбнат с 40% спрямо 2020 година и ще доближат 1,8 милиона бройки.

Анализаторите от изследователската компания Canalys пък предвиждат 50% растеж. Според тях делът на електрическите транспортни средства в общите продажби към момента е 5%, само че до 2025 година тази цифра би трябвало да се усили до 20%. Досега американската Tesla остава водач в продажбите на електрически транспортни средства в Китай. И продължава да напредва с огромна разлика. През 2020 година продажбите ѝ в Китай възлизат на 147 445 единици, до момента в който Li Auto са продали 32 624 електрически автомобила, NIO - 43 728, а Xpeng - 27 041. Тоест, размерите на Tesla са над 40% по-високи от общите доставки на китайски производители.

През февруари 2021 година, съгласно The ​​Wall Street Journal, базирайки се на Китайската асоциация на производителите на леки коли, страната регистрира повече от четирикратно нарастване на общите продажби в съпоставяне със същия интервал на предходната година, до 1,18 милиона бройки. От тях 97 000 са електрически транспортни средства. Това е седем пъти повече от февруари 2020 година, само че спрямо януари 2021 година цифрата се оказва с 38% по-малка. Това се изяснява с обстоятелството, че от началото на годината Tesla понижи с 30% цената на кросоувъра Model Y, създаден в Шанхай, което провокира еуфория измежду китайските купувачи.

Поради това, съгласно South China Morning Post, доставките на Li Auto през февруари са паднали с 57% спрямо януари до 2300 броя, на NIO - с 23% до 5578 бройки и на Xpeng - с 63% до 2 223 броя. Според анализаторите китайските производители могат да употребяват средствата, събрани на борсата в Хонконг, за създаване на нови технологии и разширение на дилърската мрежа, което би трябвало да им помогне да се преборят с Tesla за дял в най-големия пазар на електрически транспортни средства в света.

Междувременно личните акции на Tesla още веднъж бележат внезапен спад. От последния връх, записан на 26 януари, скъпите бумаги се котираха на Щатски долар 880, а в този момент са към Щатски долар 560. По този метод, като се има поради спадът от 4% на 8 март, общият спад в цената на акциите на Tesla от предходния връх към този момент надвиши 35%. Пазарната капитализация на компанията през този интервал е намаляла с 308 милиарда $ и към този момент е 540 милиарда Дали цените ще се държат по същия метод този път към момента е подозрително: както отбелязва Forbes, актуалният спад в котировките на Tesla се прави на фона на общото изстудяване на интереса към софтуерните ресурси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР