Досъдебното производство е образувано срещу обвиняемият И.К. от село Калипетрово,

...
Досъдебното производство е образувано срещу обвиняемият И.К. от село Калипетрово,
Коментари Харесай

Пуснаха под домашен арест 51-годишния нападнал полицейски служители в Калипетрово

Досъдебното произвеждане е формирано против обвиненият И.К. от село Калипетрово, Община Силистра, за това, че е направил тежко съзнателно закононарушение от общ характер-заплашване за да принуди орган на властта-полицейски чиновници да извършат или да пропуснат нещо по работа или обвързвано с функционалността им (престъпление по член 269 алинея 1 от НК).

Припомняме, че на 03 ноември в село Калипетрово, обвиненият И.К. управлявайки лек автомобил не се е подчинил на разпорежданията на полицейски служители-автоконтрольори, избягал с автомобила си, изоставил го и се прибрал в дома си. Малко по-късно И.К. излязъл в двора на дома си с нож в ръка като псувал и заплашвал „ в този момент ще Ви избия “, и още веднъж не се подчинил на разпорежданията на полицейските чиновници да пусне ножа. Един от полицейските чиновници създал изстрел със стоп-патрон в безвредна посока. В следствие И.К. е бил арестуван, само че отказал експериментиране с техническо средство за определяне на съществуване на алкохол в кръвта, отказал е да даде кръв за проучване. След позволение от Районен съд-Силистра, И.К. е бил отведен в ЦСМП-Силистра, взет му е биологичен материал и е назначена химическа експертиза*.

По отношение на 51-годишния И.К. е била взета мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ за 24 часа, а в следствие за 72 часа.

Районна прокуратура-Силистра внесе в съда искане за взимане на непрекъсната мярка за неотклонение „ задържане под стража “ във връзка с обвинения И.К.

В правосъдно съвещание Районният прокурор поддържаше настояването като се стимулира, че И.К. е упрекнат в тежко съзнателно закононарушение от общ темперамент, има подозрения, че е управлявал МПС, след приложимост на алкохол, налагани са му голям брой административни санкции по Закона за придвижване по пътищата, и би могъл да се укрие или извърши друго закононарушение.

Защитата на обвиненият подчертава, че обвиненият е с чисто правосъдно минало, наложените административни санкции по ЗДвП са с ниска социална заплаха и все още се касае за догатки за осъществено закононарушение.

Обвиняемият изрази надълбоко страдание за стореното.

Съдът, откакто съобрази доводите на страните и събраните по делото доказателства откри, че е налице обосновано съмнение, че обвиненият е направил закононарушението, за което му е повдигнато обвиняване. От друга страна обаче обвиненият има непрекъснат адрес, живее и работи в обитаемото място, има чисто правосъдно минало, и не е налице предпоставката обвиненият да извърши друго закононарушение.

В този смисъл мярката „ Задържане под стража “ би била прекомерно тежка и в тази връзка за осъществяване задачите на мярката за неотклонение, визирани в Наказателно-процесуален кодекс е допустимо да бъде взета такава с по-нисък интензитет, само че гарантираща гладко привършване на досъдебното произвеждане, като при изменение на събитията би могло да бъде поискано изменение на мярката за неотклонение.

С оглед на това Районен съд-Силистра остави без почитание настояването на Районна прокуратура-Силистра за взимане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ и взе мярка за неотклонение „ Домашен арест “ във връзка с обвинения И.К.

Определението на съда предстои на обжалване или митинг пред Окръжен съд-Силистра.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР