Досъдебно производство за шпионаж е образувано в Спецпрокуратура, по него

...
Досъдебно производство за шпионаж е образувано в Спецпрокуратура, по него
Коментари Харесай

Разследват двама от ДАНС и служител в министерство за шпионаж в полза на Русия

Досъдебно произвеждане за шпионаж е формирано в Спецпрокуратура, по него се проверяват общо трима души - двама чиновници на ДАНС и един чиновник на мнистерство, което е друго от Министерство на вътрешните работи. Това заяви на брифинг през днешния ден представителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев във връзка вчерашната акция в ДАНС.

„ Към момента няма арестувани, защото не са били налице законовите предпоставки за това. Предполагам, че от страна на ведомствата ще бъдат подхванати ограничения, с цел да може да бъдат уволнени дисциплинарно. Разследваните са на приблизително управително състояние в ДАНС. Не са от висшето управление ”, добави Кръстев.

„ След разбор на доказателствата от страна на наблюдаващите прокурори ще бъде направена преценка дали има обосновано съмнение, че някое лице е направило закононарушение и дали да бъде повдигнато обвиняване ”, сподели той.

Касае се за случай на шпионаж, оголен в резултат на дейната работа на ДАНС,  обясни и ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, съобщи Българска национална телевизия.

„ Това е закононарушение срещу републиката. По принцип тези следствия се правят извънредно конфиденциално и са секретни, тъй че нямаме опция да отговорим на всички въпроси “, добави тя.

Според проверяващите има възможност тримата обвинени да са предавали информация в интерес на Руската федерация на разположение, което е друго от изгонените съветски дипломати.

Маджарова отхвърли да даде информация за това от кой момент е работила шпионската клета, само че сподели, че е „ допустимо “ сегашният случай “ да има връзка с някои от предходните следствия по линия на шпионажа.

По думите й няма данни дейностите на разследваните да са били ориентирани против връзките сред България и Северна Македония.

Информацията е била излъчена не при персонална среща, а отдалечено посредством специфични механически начини, изясни Кръстев

Разследването продължава. Следващата седмица ще стане ясно дали ще бъдат предявени обвинявания за шпионство в интерес на Руската федерация по член 104 от Наказателния кодекс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР