Досъдебно производство за пране на пари е образувано по казуса

...
Досъдебно производство за пране на пари е образувано по казуса
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: За Барселонагейт е назначена финансова експертиза

Досъдебно произвеждане за пране на пари е формирано по проблема с " къщата в Барселона ". Разследването се води под надзора на Специализираната прокуратура. Бившият министър председател Бойко Борисов към момента не е разпитан по следствието, давал е пояснения по време на предварителната инспекция, стана ясно на конференция на спецпрокуратурата.

" По така наречен проблем " Барселонагейт ", предходната година има формирано досъдебно произвеждане по което тече интензивно следствие, позволена е финансова експертиза, задачата на която е " събиране на доказателства за произхода на едни средства. Делото е формирано за пране на пари ", сподели ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Тя посочи, че по случая в началото е имало инспекция, по която някогашният министър-председател Бойко Борисов е дал пояснения.

" В процесуално качество не е разпитван, само че това е тактичност на следствието ", сподели Маджарова и добави, че към момента няма повдигнати обвинявания по делото.

Казусът, обвързван с съответна къща в Барселона и пране на пари, се появи в медиите при започване на 2020 година В него беше забъркано и името на Бойко Борисов.

По случая испанските управляващи организираха следствие. Във връзка с друго дело, за изтеклите през 2019 година персонални данни на хиляди българи от Национална агенция за приходите Маджарова разяснява, че няма към момента импортиран обвинителен акт, защото към момента се чака правенето на специфична експертиза, изискваща специфични познания в областта на компютърните технологии.

Спецпрокурорите не нахлули в президентството, а били поканени

" Магистрати от Специализираната прокуратура в никакъв случай не са нахлували в президентството. Извършено е следствие след съответно позволение от български съд. Магистрати бяха въведени там от административния секретар Димитър Стоянов ", заяви още административният началник на Специализирана прокуратура във връзка акциите в президентството през предишното лято, оповестени по-късно от съда за противозаконни. Тогава бяха арестувани съветникът на президента Илия Милушев и секретарят Пламен Узунов. Действията против втория бяха част от следствие за търговия с въздействие.

Днес Маджарова съобщи, че няма да прави политически мнения. " За мен това искане е политическо ", сподели тя по отношение на желаната оставка на основния прокурор Иван Гешев.

Маджарова изрично отхвърли депутати да са били подслушвани непозволено и акцентира, че при потреблението на СРС-та прокурорите прецизно съблюдават закона.

Прокуратурата е предала на съд 54 лица за корупция по високите етажи

През 2020 година звеното е следило 274 каузи за корупционни закононарушения по високите етажи на властта, което е съвсем двойно нарастване спрямо предходните две години. 54 души са предадени на съд, като петима от тях са приети за отговорни, заяви представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

" На две инстанции даден министър е наказан. Имаме реализирани ефикасни санкции и във връзка с кметове, само че присъдите не са влезнали в действие. Обвинителната теза ние си я поддържаме и се надяваме, че справедливостта ще спечелва ", сподели още Маджарова.

" Спрямо единствено едно лице делото не е пренесено в правосъдната му фаза, само че това е по справедливи аргументи. Това лице е в Дубай. Има правила, а този човек има права, които ние ще спазим ", изясни тя.

По думите й казусът с " ало " измамниците към този момент е решен. " Прокурорите сътвориха положителни практики, с цел да бъдат предадени на съд и лица, извършващи измами с евросредства ", разясни Маджарова

Прокуратурата е атакувана, тъй като работи, а не тъй като не работи

" На 23 юни беше чуването и Висш съдебен съвет ме избра за началник. Тогава дадох обещание да показва екипа си. Имам петима заместници, като всеки дава отговор за съответен сектор. Работата на прокурорите в последната година е на извънредно високо равнище. Магистратите съблюдават закона и извършват отговорностите си. За предходната година сме завършили голям брой каузи макар пандемията ", разясни Маджарова.

" Факт е, че Спецпрокуратурата е атакувана от много дълго време, само че не спряхме да работим. Ако ми позволите това умозаключение - прокуратурата е атакувана, тъй като работи, а не тъй като не работи ", разяснява още ръководителят.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР