Досъдебните производства на тези избори са 2 пъти повече спрямо

...
Досъдебните производства на тези избори са 2 пъти повече спрямо
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Досъдебните производства на тези избори са 2 пъти повече спрямо предходните

" Досъдебните производства на тези избори са 2 пъти повече по отношение на предходните ", съобщи на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев.

" Изборният развой завърши без съществени произшествия ", сподели Демерджиев. 

„ Притесненията ни се сбъднаха в две направления. Стана ясно, че с връщането на хартиената бюлетина се усилват опитите да се манипулира вотът ”, добави вътрешният министър.

С връщането на хартиената бюлетина сигналите и следствията за пазаруване на гласове се усилват. Това сподели вътрешният министър Иван Демерджиев. Два пъти са повече досъдебните производства спрямо изборите през 2022 година, когато се гласуваше единствено с машини. Според Демерджиев дейностите на Министерство на вътрешните работи не са разрешили пазаруването и продаването на гласове да повлияе на вота.

" В листите имаше лица, които се занимават с пазаруване на гласове. Партиите да внимават какви хора включват в листите. Те получават имунитет като претенденти за депутати ", сподели още вътрешният министър. 

Вчера до Пазарджик да вземем за пример е открит лист в автомобил, каран от мъж, който е в листите. Той също е бил претендент за народен представител. Демерджиев обърна внимание, че тези хора са обратно в листите, само че са доста дейни при пазаруването на гласове. Не са от една партия, само че се открояват две. Вчера Демерджиев ги назова - ГЕРБ и Движение за права и свободи. 

143 са досъдебните производства за изборите на 2 април, регистрира основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Полицията е проверила над 800 очевидни сигнали от жители. 2100 са предупредителните протоколи, колкото са били и на предишните избори. Задържаните са 126 спрямо 90 през 2022. 

" В рисковете секции не беше позволено всеобщо пазаруване на гласове. Интензитетът на гласоподаване там беше занижено. Работата по преписките и сигналите продължава. Работим с прокуратурата. В идващите месеци ще забележим по какъв начин ще завършат тези случаи ", сподели Тодоров. 

" Не позволихме на хибридните офанзиви да повлияят на спокойното протичане на изборния ден и на интензивността, която е по-висока. В края на предходната седмица приехме протокол, с който няма да се стига до затваряне на учебни заведения при бомбени закани ", сподели Иван Демерджиев. Той уточни още, че при корпоративния избор по-трудно се намират очевидци и доказателства. Движат се по ръба на закона. само че наличието ни на избрани места даде своето влияние, регистрира той.

Политическото и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи показват систематизирани данни за дейностите на чиновниците на Вътрешното министерство по време на подготовката и произвеждането на изборите за Народно заседание. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР