Дорон е убиец. Дорон е машина. Дорон не се спира

...
Дорон е убиец. Дорон е машина. Дорон не се спира
Коментари Харесай

Не се закачай с евреите. Или просто Fauda

Дорон е палач. Дорон е машина. Дорон не се стопира пред нищо.    Това е късото изложение на основния воин в израелския сериал Fauda Дорон Кабилио.   Вярно е, че той убива и в действителност мъчно може да бъде спрян. Но Дорон надалеч не е единствено това.    Fauda значи „ безпорядък “. И това е най-точното изложение на огромна част от обстановките в сериала. Това е задъхана поредност от гонене, пукотевица, неточности, полуда, фанатизъм и от време на време – обич.    Всъщност с Fauda е много мъчно да направиш изрично разграничаване сред положителните и неприятните. И тъкмо това е един от най-ценните нюанси. Защото сякаш положителните постоянно правят отвратителни неща. А сякаш неприятните от време на време наподобяват напълно допустими. В края на деня посланието е, че без значение от коя страна на барикадата са, хората желаят едни и същи неща. Любов, семейство, пари, власт, успокоение, прекрасен живот. Но доста рядко ги реализират. Когато въпреки всичко съумеят, то е краткотрайно.      Дорон е чиновник на израелското военно министерство. Той е част от особено звено, отговорно за ликвидирането на изключително рискови (от позиция на Израел, схваща се) врагове на страната, терористи, убийци, заговорници.   В началото на сериала Дорон е пенсиониран в опит да откри спокоен живот и да отдели повече време за фамилията си. Той създава вино, до момента в който един ден не схваща, че би трябвало да се върне на работа, тъй като последният човек, който има вяра, че е умъртвил, в действителност е жив. Уговорката е за единствено още едно нападение, единствено още един лишен живот. Естествено, тя не трябва спазена. Дорон не може да спре да убива и колкото повече трупове се пишат на сметката му, толкоз по-голяма наподобява безизходицата му. Той губи близки и другари, само че не може да спре.     В ролята на Дорон влиза израелският артист Лиор Раз. Този ужасно приветлив грозник е доста забавен самичък по себе си. Той се захваща с актьорство в късна възраст. Преди това е служил в армията, бил е персонална защита, работил е в софтуерни компании. Преди Fauda е прочут най-вече на израелската аудитория. Сега обаче славата му е от международни мащаби. Освен артист той е и сценарист.

В основата на Fauda е израелско-палестинският дългогодипен спор. Но това е единствено база, от която стартира развиването на сюжета. Колкото и кървава да е тази омраза, хората въпреки всичко би трябвало да продължат да живеят. Даже и тези, директно ангажирани с спора, хора от службите, полицията и армията. Техният живот минава под безконечната опасност от изстрел или бомбен гърмеж, само че те не се отхвърлят и се пробват да вземат каквото могат.  
Сериалът хвърля светлина и върху връзките сред хората, работещи в сходни служби. През мощна обвързаност и подготвеност да се жертват един за различен до откровена злоба на моменти. Те не се впечатляват от смъртна заплаха, само че избухват, в случай че сътрудника им каже, че са били прекомерно нападателни в опит да си свършат работата. И живеят в изискванията на неизбежност. Единият желае да напусне, тъй като му е писнало от война и кръв, а другият му изяснява, че това естественото положение на нещата и би трябвало да свикне.



Във Fauda половината разговор е дублиран на британски, а останалата част е на иврит и арабски. Няма световноизвестни имена от Холивуд и може би по този начин е по-добре. Създателите му се стараят да са оптимално близо до действителността. Както споделя Лиор Раз в едно изявление, когато го питат за купищата други филми и сериали по тематиката:

„ Бойните подиуми, екшън сцените...просто не са направени вярно. В действителността един пердах завършва за 30 секунди. Но в тези филми има бойни подиуми от по 2-3 минути. Или по какъв начин работят специфичните сили и работещите под прикритие. Те също са ненапълно артисти, само че нямат втори и трети дубъл, имат единствено един, тъй като се борят за живота си ”.

Във Fauda израелските служби не са формирани от супергерои. Тъкмо противоположното – те вършат неточности, умират, пропиват се, изневеряват, полудяват. Въпреки това сериалът е мощно подложен на критика поради едностранно показване на спора. На много фенове им липсва по-пълноценната палестинска позиция, само че надали има филм по тематиката, който да не е отнесъл сходни рецензии.

От края на януари последният сезон на Fauda е в Netflix.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР