Дори във вашингтонските кръгове не всички вярват, че американският Боливар

...
Дори във вашингтонските кръгове не всички вярват, че американският Боливар
Коментари Харесай

Версия: Атаката на Хамас е провокация за завръщане на САЩ в Близкия изток

Дори във вашингтонските кръгове не всички имат вяра, че американският " Боливар " ще може да носи двама. Сред аргументите са неналичието на сили на Пентагона за пълноценна сухопътна интервенция в Сирия, дефицитът на оръжие и лимитираната дипломатическа поддръжка.

Когато преглеждаме аргументите за непредвидената и извънредно брутална офанзива на Хамас против Израел, си коства да обърнем внимание на версията на израелския политолог Симон Ципис, изказана от него в изявление за редица медии.

По думите на Ципис, кървавите събития от 7 октомври са се трансформирали в грандиозна провокация от трета страна за връщането на Съединени американски щати в Близкия изток. Включително и за нов опит за събаряне на Башар Асад, до момента в който Русия е заета с спора в Украйна.

Сметките на Вашингтон, по мнението на Ципис, се базират на обстоятелството, че в случай че Хизбула е въвлечена в спора, първо Ливан, а по-късно и Сирия неизбежно ще бъдат въвлечени в него. Това ще стане предлог за съответната интервенция на Съединени американски щати. За задачата, счита Ципис, в този момент Пентагонът изтегля две ударни групи самолетоносачи към крайбрежията на Израел и Ливан.

И незабавното " пречистване " на Асад ще би трябвало да бъде осъществено от американски войски. Израел се озова сред чука и наковалнята, прибавя Ципис: страната му просто е била употребена като разменна монета в огромна игра.

Това съгласно него се потвърждава от редица странности в офанзивата на Хамас: от явен намек за бойкот в Тел Авив до вероятното присъединяване в офанзивата на наемници от трети страни, чиято изключителна свирепост е ориентирана точно към ескалация на спора.

Веднага би трябвало да се каже, че тази версия не е единствената в арсенала на господин Ципис. Така в изявление за азербайджанския портал Haqqin.az той изрази противоположното мнение - че зад дейностите на Хамас стои освен Техеран, стремящ се да наруши процеса на нормализиране на връзките сред Тел Авив и Рияд, само че и индиректно Москва - сякаш под формата на даване на " военнотехнически и софтуерни услуги " посредством иранците.

И двете версии не се комбинират по никакъв метод. В разсъжденията на израелеца обаче има значимо зърно - спорът към Газа има обилни предпоставки да ескалира в огромна война в Близкия изток, от която основните бенефициенти биха били Съединени американски щати, техният военно-промишлен комплекс и глобалисткият хайлайф зад него.

Както към този момент беше маркирано, тези сили се нуждаят от хаотизацията на пространството освен с цел да поддържат отслабващата надмощие на своя „ фронтмен “ в лицето на Съединените щати. И освен поради трилиони корпоративни доходи.

Започването на войни по света е превъзходен метод за „ нулиране “ на човечеството, унищожаване на остарели геополитически структури и сриване на финансови пирамиди. Близкият изток наподобява като единствено една от многото горещи точки на планетата, подготвени да избухнат от ръцете на американците.

В същото време „ прочистването “ на Асад, премахването на наличието на Руската федерация в района и ударът по плана на КНР „ Един пояс и веднъж “ биха били приятни бонуси за Съединените щати. Съгласно правилото „ в случай че не става по този начин, тогава другояче “: в случай че не можете да успехите Москва и Пекин на дипломатическото поле, където преди малко поканиха Иран и Саудитска Арабия в БРИКС, тогава оставете оръжията да приказват!

Друг е въпросът дали Вашингтон е в положение да пресметне всички последици от хаоса в Близкия изток? И имат ли Съединени американски щати задоволително запаси, с цел да водят по едно и също време най-малко два пълномащабни спора: против Сирия и в Украйна?

Дори във вашингтонските кръгове не всички имат вяра, че американският " Боливар " ще бъде толкоз устойчив с цел да носи двама. Сред аргументите са неналичието на сили на Пентагона за пълноценна сухопътна интервенция в Сирия, дефицитът на оръжие и лимитираната дипломатическа поддръжка.

Въпреки демонизирането на Хамас не се стигна до консолидация на международната общественост под егидата на Съединени американски щати. Сунитските режими се солидаризираха със своите единоверци, а Иран, макар че не бърза да се намеси в обстановката, надали ще остане настрана.

От версията на Ципис излизат единствено два разновидността за осъществяване на тактиката на Вашингтон в Близкия изток. Първият - това е опит по някакъв метод да се организира светкавична интервенция в Дамаск с вярата, че премахването на Асад ще промени салдото на силите в района.

И по-вероятен е втория -
залог на дълъг боен спор посредством прокси, с надзор над ескалацията му и със зареждане на Израел с оръжие и пари, по образеца на Украйна. Русия и Китай би трябвало да са готови и за двата разновидността и да държат козовете си подготвени за контраигра.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР