Дори в тъмнината пълното опустошение в северната част на Газа

...
Дори в тъмнината пълното опустошение в северната част на Газа
Коментари Харесай

CNN посети откритата шахта на тунела близо до болница Al-Shifa. Ето какво видяхме

Дори в тъмнината цялостното опустошаване в северната част на Газа е ясно като бял ден. Празните черупки на здания, осветени от последните лъчи светлина, се поклащат от пейзажа по черните пътища през линията Газа. През нощта единствените признаци на живот са транспортните средства на Израелските отбранителни сили (IDF), които ръмжат из пейзажа, затягайки хватката на военните върху северния бранш.

В събота вечер пътувахме с IDF в Газа до вижте новоизложената шахта на тунела, открита в комплекса на болница Ал-Шифа, най-голямото здравно заведение в анклава.

След като пресече граничната ограда към 9:00 вечерта, нашият ескорт от Humvees спря светлини, разчитайки на очила за нощно виждане, с цел да прекоси линията Газа. Щяхме да прекараме идващите шест часа в Газа, като огромна част от това време прекарахме в придвижване напред-назад от шахтата на тунела.

По пътя ни съвсем всяка постройка носеше белезите от военни вреди. Много структури бяха изцяло унищожени, до момента в който други бяха едвам разпознаваеми като освен това от извит метал. Ако тук имаше живот, той от дълго време си бе отишъл. Жителите или се бяха преместили на юг, или бяха убити по време на шест седмици война.

Първата ни спирка беше място на плажа, където IDF беше основала плацдарм. Оттам се преместихме в бронетранспортьорите с още няколко кореспонденти за последния километър до болничното заведение. Единствената панорама извън идваше през екран за нощно виждане. Но дори в черно и бяло равнището на опустошения беше шокиращо.

В град Газа скелетните остатъци от жилищни кули и многоетажни здания извършиха другояче празните градски улици. Дори и да можехме да приказваме с палестинци, до момента в който бяхме част от IDF, нямаше с кого да приказваме.

CNN съобщаваше от вътрешността на Газа под медиен конвой на IDF от самото начало. Като изискване за публицистите да се причислят към това вграждане, медиите трябваше да изпратят фрагменти, снимани в Газа, на израелските военни за обзор и се съгласиха да не разкриват чувствителни места и самоличности на бойци. CNN запази редакционния контрол над окончателния отчет.

Когато излязохме от бронираната машина, бяхме обгърнати от цялостен мрак. Беше ни разрешено единствено да използваме нашите червени светлини, с цел да отидем до близката постройка, където изчакахме, до момента в който израелските сили, които към този момент бяха на земята, обезопасиха региона. Шахтата на тунела беше много близо, но беше изцяло открита.

Командирът, който отговаряше за нашата група, подполковник Том каза този тунел е доста по-голям от другите, които е виждал преди. „ Това е огромен тунел “, сподели той. „ Сблъсквал съм се с тунели – през 2014 година в [Операция] Защитен борд, бях пълководец на рота – и този тунел е с порядък по-голям от общоприет тунел. “

Очаквахме да чуем пердах един път влязохме в самия град Газа. Вместо това чухме съвсем цялостна тишина. Само един път по време на нашите почти 45 минути в болничното заведение чухме отдалечен тон на пукотевица с дребни оръжия и беше невъзможно да се каже какъв брой надалеч е бил посред градска среда. През останалото време тишината караше тъмнината да се усеща още по-потискаща.

Беше наближавало полунощ, до момента в който извървяхме последните няколко фута до откритата шахта на тунела. IDF дадоха обещание „ съответни доказателства “, че Хамас употребява болничния комплекс над земята като прикритие за това, което назова терористична инфраструктура под него, в това число команден и надзорен център.

Няколко дни по-рано IDF популяризира какво се споделя, че това е първата партида доказателства, която включва оръжия и муниции, които съгласно тях са открити в самата болница. Но фотосите бяха доста надалеч от доказателството, че Хамас има оборудване изпод, а следствие на CNN откри, че някои от оръжията са били преместени.

Откриването на шахтата на тунела на идващия ден беше по-завладяващо, показващ вход към нещо подземен. Но даже и тогава не беше ясно какво е било или какъв брой надалеч е стигнало. Това е, което всички се пробват да схванат.

Стоейки на ръба на шахтата на тунела, беше явно, че самата структура е основна. Най-отгоре останките от стълба висяха над ръба на отвора. В центъра на кръглата шахта имаше централен дирек, който приличаше на главина за вита стълба. Самата шахта се простираше надолу, в сравнение с можехме да забележим, изключително на оскъдната светлина на нашите фарове.

Видео, пуснато от IDF от вътрешността на шахтата, сподели това, което не можехме да забележим от горната част на отвора. Видеото демонстрира вита стълба, водеща надолу в бетонен тунел. IDF сподели, че шахтата на тунела се простира надолу с почти 10 метра, а тунелът е дълъг 55 метра. В края му стои железна врата с дребен прозорец.

„ Трябва да разрушим подземното оборудване, което намерихме “, сподели представителят на IDF контраадмирал Даниел Хагари. „ Мисля, че управлението на Хамас е под огромен напън, тъй като открихме това оборудване и в този момент ще го разрушим. Ще ни отнеме време. Ще го създадем безвредно, само че ще го създадем. “

Това е може би най-убедителното доказателство до момента, което IDF е предложила, че може да има мрежа от тунели под болница. Това не открива без подозрение, че под най-голямата болница в Газа има команден център, само че е ясно, че долу има тунел. Да се ​​види какво се свързва с този тунел е безусловно сериозно.

За Израел залозите не могат да бъдат по-високи. Израел обществено твърди седмици, в случай че не и години, че Хамас е построил терористична инфраструктура под болничното заведение. Способността да продължи да преследва войната в лицето на възходящата интернационална рецензия зависи значително от опцията Израел да потвърди тази теза.

Хамас неведнъж отхвърли, че има мрежа от тунели под болница Шифа. Здравни чиновници, които са говорили с CNN, споделиха същото, настоявайки, че това е единствено здравно заведение.

Както рядко се случва в израелско-палестинския спор, този отговор в действителност е черно на бяло. Или има подземна поредност от тунели под болничното заведение. Или няма.

За повече вести и бюлетини на CNN създайте акаунт на CNN.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР