Дори в България да няма коронавирус, икономиката щеше да спре

...
Дори в България да няма коронавирус, икономиката щеше да спре
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Важно е да запазим производството в кондиция

„ Дори в България да няма ковид, стопанската система щеше да спре и с всеки минал ден тя се забавя. Колкото са повече в кондиция главните предприятия у нас, толкоз по-бързо ще се възвърне стопанската система ни. Като изчезне вирусът, естественият живот ще продължи. България би трябвало да търси от всяко зло - положително “. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия министърът на стопанската система Емил Караниколов. Изказването му идва ден, откакто финансовият министър анонсира актуализация на Бюджет 2020, при която се очарта спад на стопанската система с 3%.

„ Това е най-негативният сюжет. При всички положения обстановката е радикално друга от всички сюжети, които познаваме “, разясни министърът на стопанската система.

Емил Караниколов заяви и една добра вест за стопанската система ни. Въпреки тежката обстановка у нас ще сертифицираме план за 120 милиона. Ето за какво съгласно него е значимо сега да запазим производството в кондиция. „ Вече има съкращения на чиновници, а в Бюрата по труда се записват и хора, върнали се от чужбина. Очакваме равнището на безработица у нас до края на годината да доближи 6% “, сподели още министър Караниколов. 

„ България има обвързване да пази запас от 4-5 милиарда лева Всички страни сега предвиждат повече разноски, в сравнение с доходи - от тази позиция тегленето на заем е извънредно верен метод “, разяснява икономическият министър.

По думите му, мярката 60/40 няма да работи за най-дребните компании.

„ В момента в огромните стопански системи производството е спряло. Колкото повече хора са на работните си места, в колкото по-добро положение запазим производството си, толкоз по-бързо стопанската система ни ще се възвърне. Магазините и аптеките работят и по този начин би трябвало да бъде, другояче ще възникне различен проблем. Трябваше да спрат да работят хотели и заведения за хранене, само че и при такива ограничения единици хора биха ги посещавали. Междуфирмената задлъжнялост е реалност. Потреблението ще бъде подтиквано, само че първо би трябвало да почистим коронавирусът. България продължава да е атрактивна за вложители “, разяснява още Караниколов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР