Дори Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски не са идвали в

...
Дори Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски не са идвали в
Коментари Харесай

Борисов след инцидента със самолета: С Иран сме в прекрасни отношения

Дори Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски не са идвали в Саудитска Арабия. Сега България стои по друг метод и за първи път имаме покана. Това съобщи министър председателят Борисов пред български публицисти в Рияд.

„Далеч съм от мисълта, че това се дължи на мен“, добави Борисов и посочи като причина стабилността на страната ни, етническата приемливост и постоянния й стопански напредък.

По думите му, домакините са поели ангажимент бързо да намерят постройка за бъдещото българско посолство в Рияд. „В рамките на месец ще открием посолство в Саудитска Арабия, с цел да можем да осъществим всичко, което сме договорили. На бизнес форума сутринта видях, че към страната ни има огромен интерес“, сподели българският министър председател.

Министър-председателят разяснява и „Ербъс“ над територията на Иран.

„Аз бях от първите, които отидоха в Иран, в прелестни връзки сме с тях. Обяснението, което дават сега, че са сменили кацането, от едно на друго летище, не желая да го коментирам“, съобщи Борисов и добави, че българската политика е ориентирана към мир и насърчаване на другарства. „Всички знаят, че сме другари с Катар, и с емирствата, и с Иран, и с Турция. Това не значи че не можем да развиваме другарства и с други, с които до момента не сме ги имали в този размер. Така че… злоба. Друго нямам като коментар. Мъчно ни е“, уточни министър председателят на България.



Външният министър Екатерина Захариева увери, че смяната на маршрута не се е отразила по никакъв метод на пътуването. „Когато самолетът навлиза на територията, е помолен да напусне територията. Връщаме се през Турция, бързо получаваме позволение през Ирак. Това се случва напълно на границата и стигаме тук през територията на Ирак посредством позволение със съдействието на турските въздушни линии“, изясни тя.

По-късно дежурният в иранското външно министерство обяснил, че българският държавен аероплан се е отклонил леко от маршрута и по тази причина е бил помолен да напусне иранското въздушно пространство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР