Дори строгото съблюдаване на хранителния режим невинаги е гарант за

...
Дори строгото съблюдаване на хранителния режим невинаги е гарант за
Коментари Харесай

Балансирането на 4 хормона подпомага отслабването


Дори строгото спазване на хранителния режим не всеки път е поръчител за сполучливо намаляване . Една от аргументите за задържане на тежестта макар строгата диета може да бъде хормоналният дисбаланс на тялото.

Основна причина за струпване на ненужно тегло е нарасналото отсрочване на мазнини в мастните депа на организма. Ключов предразполагащ фактор за този развой е хормоналният дисбаланс. Така, балансирането на хормоните се явява главно средство за ускорение на отслабването и нормализиране на тежестта, а основна роля имат равнищата на 4 хормона.

Елиминиране на инсулиновата устойчивост за по-пълно асимилиране на глюкозата
Натрупването на непотребни мазнини е следствие освен от несъразмерния им банкет, само че и от невъзможността на тялото да усвоява глюкозата от въглехидратите. Излишната глюкоза се трансформира в липиди и даже при строга нискомазнинна диета, те може да се натрупват в мастните депа. Основна причина за сложното асимилиране на глюкоза от телесните кафези е тяхната устойчивост към инсулина . В резултат на нея, организмът създава повече и повече инсулин и се развива диабет.

Балансирането на инсулина е първа крачка към трайното намаляване. За задачата може да се разчита на нисковъглехидратна диета с нараснал банкет на фибри за повишение чувствителността на клетките към действието на инсулина. Допълнителна рекомендация е увеличението на физическата интензивност.

Намаляване на кортизола за отбягване на стресовото ястие
Хормонът на напрежението кортизол е добре прочут със стимулиращото си деяние върху глада. То се асоциира с така наречен стресово ястие – естествена реакция на организма под въздействие на напрежението за гарантиране на оцеляването в неподходящата конюнктура. Днес все по-често живеем в условия на непрекъснат стрес с обилие на кортизол в организма и надлежно с постоянно преяждане и наддаване на тегло. Страничен резултат на високия кортизол е и появяването на инсулинова устойчивост, която в допълнение затруднява отслабването.

Като ефикасни ограничения за балансиране на кортизола и улеснение на отслабването се предлага възстановяване на съня, повече придвижване и приобщаване към действия, които подтикват секрецията на ендорфини – естествените антагонисти на стресовия хормон.

Балансиране на тиреоидния хормон за ускорение на метаболизма
Хормоните, секретирани от щитовидната жлеза, също вземат участие в регулирането на тежестта. Основната им роля се показва в поддържане на метаболизма. Слабата секреция на тиреоиден хормон доста забавя метаболизма и даже строгата диета не води до съкращаване на тежестта.

За балансиране хормоналната секреция на щитовидната жлеза се предлага отбягване на рафинираните и елементарни въглехидрати, снемане на напрежението и повишение приема на витамин D.

Свързани публикации.. Топ 3 био масла за балансиране на хормоните 0 Хормони на щастието – по какъв начин да ги увеличим? 0 Защо мъчно задържаме тежестта след намаляване? 0

Контролиране на лептина за преодоляване на апетита
Регулирането на апетита значи по-ефективен надзор върху тежестта. Лептинът е измежду основните хормони на глада. Основна причина за мъчно намаляване може да бъде устойчивостта към лептина и сигналите, които той изпраща за угнетяване на апетита.

За балансиране равнищата на лептин

се предлага отбягване на захарните произведения и понижаване потреблението на алкохол – един от главните дисбалансьори на лептиновата секреция. Като спомагателна мярка се предлага усилване потреблението на зеленчуци и понижаване тази

на плодове.

Балансирането на инсулина, кортизола, тиреоидния хормон и хормоните на глада е дейно средство, което заслужава да се има поради постоянно за ускорение на отслабването . Особено в случаите, когато са взети съществени други ограничения, а съкращаване на тежестта не може да се реализира.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР