Дори след призива на Фон дер Лайен – Австрия отказва

...
Дори след призива на Фон дер Лайен – Австрия отказва
Коментари Харесай

Вечерни новини: Австрия е непреклонна за Шенген; Viber Pay в България

Дори след апела на Фон дер Лайен – Австрия отхвърля на България за Шенген
Австрия отхвърли апела на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да анулира ветото си против присъединението на България и Румъния към Шенген. Представители от австрийския кабинет за следващ път акцентираха, че съгласно тях разширението на безвизовата зона сега няма смисъл.
Парламентът реши да отпадне възбраната за импорт на украинско зърно
С огромно болшинство от ръководещите партии и Движение за права и свободи Народното събрание одобри отпадане на възбраната за импорт на избрани артикули с генезис от Украйна, в това число и зърно след 15 септември. Решението бе взето със 124 гласа „ за “, 69 „ срещу “ и 8 „ въздържал се “. Мярката бе изключителна и се отнасяше до вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Министерският съвет (МС) следва да предприеме нужните дейности за изложение на тази позиция. 
Гвоздейков търси метод да скапе договорите по два жп плана
Транспортният министър Георги Гвоздейков търси способи за преустановяване на договорите с изпълнителите на два огромни жп плана, финансирани с евросредства. Става въпрос за жп секторите Костенец – Септември и Оризово – Михайлово, които Европейската прокуратура проверява поради корист с 241 млн. евро. По всяка възможност България ще връща евросредства. 
София ще разполага с 2.5 милиарда лева бюджет тази година
След разисквания, траяли съвсем 4 часа, Столичният общински съвет одобри бюджета на града за 2023 година Той бе подсилен с 33 гласа „ за “, 18 – „ срещу “ и 3-ма въздържали се. Така София ще разполага с рекордните 2.5 милиарда лева до края на годината. Финансовата рамка бе подкрепена от групата на ГЕРБ-СДС, „ Патриоти за София “ и един глас на Пеню Пенев от „ Демократична България “.
„ Елаците-Мед “ добива най-бедната руда в света, само че технологиите я движат напред
Вертикално политане и водоравен полет – швейцарски дрон от последно потомство прелита над терена на медната руда на „ Елаците-Мед “ в Етрополе. Дронът прави подробна геодезична фотография на цялата повърхност единствено за два часа и работи над рудата на предприятието от 2021 година За съпоставяне единствено преди няколко години на предходните дронове са били нужни 3-4 дни, с цел да го облетят. Подобни нововъведения изобщо не са изключение, когато приказваме за минната промишленост.
Viber Pay може да проработи в България още преди приемането на еврото
Услугата за разплащания непосредствено във Viber – Viber Pay – към този момент стартира успешно в Гърция, Германия и още шест страни, употребяващи еврото.

Бих споделил, че в случай че България към този момент беше в еврозоната, ние щяхме да имаме Viber Pay тук ", разяснява Атанас Райков, вицепрезидент за основни пазари в световната компания Rakuten Viber. В изявление за Economic.bg той разяснява проектите на колоса за това дали ще изчака приемането на еврото, или ще опита да форсира този развой.  
Значението на „ БМФ Порт Бургас “ става все по-голямо за Черноморския район
Значението на частния пристанищен оператор „ БМФ Порт Бургас “ е все по-голямо – освен за България, само че и за целия Черноморски район. Това излиза наяве след оповестяването на резултатите на сдружението за първата половина на годината, а те демонстрират рекорден брой обработени контейнери. Общият размер на товарооборота в врата доближава 3 милиона тона, което показва способността на оператора да се приспособява към изменящите се пазарни условия и да резервира лидерската си позиция.
ЕЦБ увеличи лихвата до рекорден връх и алармира за завършек на цикъла
Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи главния си лихвен % до рекорден връх от 4% в четвъртък и алармира, че това евентуално ще бъде последният ѝ ход в траялата повече от година битка против настойчиво високата инфлация. Централната банка на 20-те страни, които споделят еврото, увеличи също и прогнозите си за инфлацията. 
Държавата обмисля нов фонд, с цел да утоли острия апетит на общините за IT фрагменти
Общинските администрации имат огромен проблем с намирането на фрагменти в региона на осведомителните технологии. За да им помогне в решаването на този проблем, страната обмисля основаването на фонд, който да подсигурява по-високо възнаграждение за експертите по места. Това стана ясно от думите на министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, който дава отговор на въпроси на депутатите в отрасловата комисия през днешния ден.
Опасен за здравето? Забраната за iPhone 12 във Франция стресна още три страни
Решение на френските регулаторни органи от тази седмица завихри мини стихия за Apple в Европа. Местният орган за наблюдаване на радиацията ANFR подреди на американския колос да спре продажбата на iPhone 12 поради открито надвишаване на допустимите за Европейския съюз равнища на електромагнитното лъчение. Компанията оспори констатациите и съобщи, че устройството е в сходство с наредбите. Междувременно обаче още три страни се ускориха да ревизират евентуалните опасности за здравето.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР